În fiecare an cetățenii noștri dau foc la iarba uscată. În pofida prevenirilor pompierilor, sătenii aprind iarba uscată de pe câmpuri. Oamenii continuă să creadă în mitul că cenușa care rămâne este folositoare pentru fertilitatea solului. Sunt și de acei care dau foc la ierburi așa, din distracție, fără să-și dea seama de dauna cauzată mediului înconjurător. De ce arderea vegetației prezintă un pericol și ce amenzi sunt prevăzute pentru asemenea încălcări? – iată întrebările la care au căutat să afle răspunsul experții.
Cernobylul în flăcări
Potrivit datelor Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență, de la începutul anului incendiile au nimicit circa 18 mii hectare ale ecosistemelor. Demonstrează destul de elocvent cât de periculos este aceasta, incendiile din zona Cernobylului. Ele au început la 4 aprilie și timp de 10 zile a durat stingerea lor. La data de 20 aprilie continuau să mocnească câteva sectoare în apropierea localităților Rozsoha, Kriva Gora, Rudki. În total, la stingerea incendiilor au fost antrenate 1350 de persoane și 300 unități de tehnică, inclusiv helicopterele care au vărsat din aer mai mult de 500 tone de apă.
Potrivit directorului Departamentului de reacționare la situațiile de urgență al Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență, Volodymyr Demciuk, focarele incendiilor, care au mai rămas, nu amenință masivele silvice și alte teritorii din Zona înstrăinării. Însă, din fericire, focul nu a ajuns la depozitul de deșeuri nucleare, deși a cauzat daune mari. Au ars definitiv 12 sate. Din cauza flăcărilor multe animale au părăsit locurile lor. Agenția de stat pentru administrarea Zonei de înstrăinare a declarat că pierderile în urma incendiilor se cifrează la zeci de milioane grivne.
Cauza incendiilor este factorul uman. Poliția a reținut două persoane vinovate de izbucnirea incendiilor. După cum a explicat poliției unul dintre cei reținuți, el a dat foc la iarnă, așa, din distracție, iar vântul a dus flăcările mai departe. Oamenii legii au intentat un proces penal cu indicele distrugerea sau afectarea obiectivelor lumii vegetale. Cercetările continuă. Asupra necesității pedepsirii aspre a vinovaților de incendiere a accentuat și Președintele Ucrainei, Volodymyt Zelenski.
Activiștii ecologiști afirmă că situația privind incendierea pădurii în Zona de înstrăinare a atras atenția întregii țări. Însă, pun la îndoială faptul că ea îi va face pe cetățeni să înțeleagă importanța securității incendiare. De aceea, cea mai eficientă metodă sunt amenzile mari.
„De cele mai multe ori oamenii dau foc la miriște. Procedează așa ca să nu are ogoarele în fiecare an, iar aratul îi costă mai scump decât amenzile. Deci, proprietarilor funciari le este mai convenabil să dea foc resturilor vegetale și să plătească pentru aceasta amendă, decât să are pământul. Și așa se întâmplă an de an”, a explicat copreședintele Organizației Publice „Asociația verzilor din Ucraina”, Marko Șpikula.
Până nu demult amenda minimă pentru încălcarea regulilor de securitate incendiară era de 300 grivne, iar cea maximă – 5 mii grivme. De aceea oamenii nu se temeau să încalce legea, economisind bani pentru lucrările în câmp. Însă, după adoptarea noii legi, situația trebuie să se schimbe.
Noile amenzi pentru arderea resturilor vegetale
La 13 aprilie Rada Supremă a adoptat legea care prevede mărirea responsabilității pentru aprinderea ierburilor uscate. Amenda pentru o astfel de încălcare a fost mărită de 18 ori – de la 5.100 la 91.800 grivne. Amenda maximă pentru aprinderea vegetației din jurul localităților, de-a lungul căilor ferate, a miriștii și ierburilor sălbatice este de 153.000 grivne. Pentru aprinderea ierbii pe terenurile arabile au fost introduse pedepse penale – privarea de libertate pe un termen de la doi până la cinci ani.
Pentru încălcarea regulilor securității incendiare în pădure cetățenii vinovați urmează să plătească o amendă de la 1.530 până la 4.590 grivne, iar funcționarii – de la 4.590 până la 15.300 grivne. Pentru aprinderea resturilor vegetale din lunci, păscătorii, parcuri și răzoare în localități suma amenzii oscilează între 3.060 și 6.120 grivne. Pentru asemenea acțiuni pe teritoriile rezervațiilor naturale amenda va fi de la 6.120 până la 30.600 grivne.
Amenda minimă pentru poluarea aerului și crearea unui pericol pentru viață a fost mărită de 20 de ori – de la 1.700 grivne până la 30.600 grivne. Potrivit ministrului Justiției, Denys Maliuski, mărimea amenzii va depinde de dauna cauzată de către persoanele care au dat foc resturilor vegetale. Ea se va baza pe datele de expertiză privind starea mediului ambiant.
Legea deja a intrat în vigoare, fapt care ar trebui să-i atenționeze de doritorii de a da foc resturilor vegetale.
