Profesoară a profesorilor satului Mihoreni

În această lună frumoasă de Florar, în ziua de 18 mai, Doamna Maria AIRINEI din Mihoreni, veterană a muncii pedagogice, a împlinit onorabila vârstă de 80 de ani.

Aproape cinci decenii a activat pe tărâmul pedagogic în calitate de profesoară mai întâi de limba rusă, apoi – de limba și literatura ucraineană.  Profesoara Maria F. Airinei, pentru care nu poți să nu ai respect și admirație, a împrumutat ceva din parfumul delicat al florilor de mai,  care își revarsă din belșug toată bogăția în această perioadă a anului.  Dumneaei a împărtășit toată dragostea față de discipolii săi de-a lungul activității pedagogice.

S-a născut în satul Podvirne, raionul Noua Suliță, în anul 1940. După absolvirea școlii medii din satul natal   a continuat studiile la Colegiul Tehnic Agricol din Chițmani. A urmat apoi studiile superioare la Institutul pedagogic din Tiraspol, Facultatea de geografie, iar în anul 1977 a absolvit Facultatea de filologie, specialitatea  limba și literatura rusă,  a Universității din Cernăuți

În anul 1962 este angajată ca profesoară de limba și literatura rusă la Școala  din Mihoreni, din 1993 până la vârsta de pensionare activează ca profesoară de limba și literatura ucraineană. A altoit  în sufletele copiilor dragostea de carte, de Patrie, de casa părintească. A fost dirigintă a patru promoții de elevi, pe care i-a educat și i-a iubit cu dăruire și consacrare permanentă. A fost în continuă căutare, în tendința de ridicare sistematică a măiestriei pedagogice. Pentru  că fericită era atunci când făcea ceva bun pentru copii, când învăța odată cu ei, când dăruia bucuria cunoașterii și-i învăța pe copii să se cunoască pe sine însăși. Fericită era de elevii ei  și se bucura că au putut deveni oameni demni în viață. Iar majoritatea profesorilor școlii noastre suntem foștii ei elevi și ne străduim să-i urmăm exemplul.

Mult stimată Maria  Airinei, profesoară a profesorilor! Cu prilejul acestui semnificativ hotar aniversar, întregul colectiv  al Școlii din Mihoreni ne apropiem de sufletul Dumneavoastră nobil cu gânduri frumoase și luminoase de bine, însoțite de profunde sentimente de respect și admirație față de calitățile deosebite pe care le-ați demonstrat pe parcursul întregii activități didactice: principialitate, corectitudine, onestitate, verticalitate, bunăvoință, mărinimie, tact. Aceste calităţi personale  au dat sclipire talentului Dumneavoastră de profesoară cu renume atât în raion, cât și în regiune.

Apreciem foarte mult dedicația și contribuția Dumneavoastră pentru succesul multora dintre noi.  Vă dorim din toată inima multă sănătate, pace sufletească și o viață îndelungată. Bunul Dumnezeu Să Vă ocrotească și să ne trăiți mulți ani!

Cu stimă și profund respect,

 Mihaela LUPU,

în numele  direcției și colectivului pedagogic al Școlii din Mihoreni

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s