Un izvor de cultură și educație

La 18 mai am marcat  Ziua mondială a muzeelor

Cu câțiva ani  în urmă, în incinta CIE Cupca, am deschis oficial un Muzeu istoric ce găzduiește deja zeci de exponate.

În prima cameră avem documente, cărți, ziare, standuri, fotografii, albume etc. În micul culoar se află mai multe mese încărcate cu mape  ce conțin zeci de materiale dedicate personalităților ținutului natal, evenimentelor deosebite, datelor importante, sărbătorilor religioase, laice… În cea de-a doua cameră, numită etnografică, avem adunate obiecte de uz casnic, unelte de muncă din vechime, costume naționale, tablouri, cusături, veselă, icoane, ceasuri vechi și multe altele.

Chiar de la bun început am inițiat și un cerc al tinerilor muzeografi. Sunt elevi ai claselor mijlocii și mari, care mă ajută în permanență la amenajarea, restaurarea unor obiecte vechi, menținerea ordinii, curățeniei…

Mă străduiesc întotdeauna să adun materiale legate de istoria satului Cupca, a învățământului, culturii. Mult mi-a ajutat fosta lucrătoare a școlii, Maria Schipor, care a donat obiecte vechi, icoane, flori artificiale. Uneori adună chiar și de prin sat obiecte vechi pentru Muzeul nostru. Meșterița populară, Felicia Ungurean, a donat câteva tablouri pictate pe sticlă, îndeletnicire mai rar întâlnită acum. De asemenea,  mai multe lucruri ce prezintă valoare pentru  Muzeu ne donează în permanență și doamna Lucica Dușceac, profesoară de limba maternă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aș vrea să le mulțumesc doamnelor care și până la deschiderea oficială a Muzeului nostru au adunat obiecte, au muncit ca ele să fie păstrate. Marilena Zâgrea, Elena Sidac, Mihaela Ungurean, toate foste sau actuale profesoare de la CIE Cupca, la vremea lor și-au adus contribuția ca azi, în acest frumos sat bucovinean, să existe un Muzeu deosebit.

De la deschiderea lui până în prezent a fost vizitat de multă lume. Atunci când avem un seminar, întâlniri cu oameni interesanți, competiții sportive, adunări ale  părinților sau alte măsuri, neapărat îi invităm să viziteze și Muzeul.

Când am pregătit documentele necesare pentru inaugurare am fost ajutată de doamna Olga Șevcenco, metodistă-muzeograf în raionul Hliboca, de doamna Angela Jijian, fostă directoare a Muzeului etnografic raional. Consultațiile necesare, ajutor metodic am primit și primesc de la lucrătoarele Muzeului ținutului natal din Cernăuți. Le sunt recunoscătoare și le mulțumesc frumos.

În permanență Muzeul istoric al satului Cupca este vizitat de diferiți oameni, care cu plăcere îi trec pragul și admiră cele adunate aici.

În raionul Hliboca doar în ultimul timp au fost deschise  mai multe muzee cu diverse profiluri, a căror menire comună este de a păstra istoria sub diferite aspecte.

Eleonora SCHIPOR

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s