100 DE ANI DE LA NAȘTEREA COMPOZITORULUI ȘTEFAN SABADAȘ

Pe data de 5 iunie 2020 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea compozitorului și dirijorului ucrainean Ștefan Sabadaș, artist emerit (1965) și artist al poporului (2000) din Ucraina, originar din cătunul Făgădău din cadrul Comunității Teritorial Unite Vancicăuți.

Una dintre cele mai mari distincții pentru Ștefan Sabadaș a devenit interpretarea zilnică a melodiei „Maricika” de pe turnul Primăriei orașului Cernăuți. Oameni din întreaga lume vin în capitala Bucovinei pentru a asculta această frumoasă melodie a iubirii, dragostei față de meleagul natal și viața pământească, alcătuită de acest talentat compozitor născut la Făgădău.

Cu ocazia centenarului nașterii acestei figuri emblematice în cultura bucovineană, lucrătorii și tinerii artiști ai Casei de Cultură din satul Vancicăuți au organizat o serie de activități cultural-artistice jubiliare, unele dintre care au avut loc în regim online.

Ștefan Sabadaș s-a născut pe 5 iunie 1920 în cătunul Făgădău, astăzi Vancineți, Comuna Teritorial Unită Vancicăuți. Încă din copilărie i-a plăcut muzica și cântecul. Viitorul compozitor confecționa instrumente muzicale din strujeni, soc, nuc, iar la vârsta de 13 ani a studiat vioara, apoi trompeta la viitorul preot Ion Chiriac. De menționat că acest preot român a educat o pleiadă de muzicanți, printre care compozitorii: Ștefan Sabadaș și Serafim Buzilă, lăutarii Gheorghe Balta, Toader Captari, Ion Balta ș.a.

Mai târziu Ștefan a fost acceptat în fanfara fraților Chiriac, ce cânta pe la nunți în localitate. Văzând pasiunea fiului său față de muzică, tatăl Alexei îi cumpărase un mic acordeon.

Între timp, Ion Chiriac a format la Vancicăuți un cor mixt și l-a completat cu cei mai talentați, devotați săteni. Printre aceştia se numără și talentatul Ștefan Sabadaș. Corul a organizat mai multe turnee la Hotin, Lipcani, Cernăuți, Noua Suliță, precum și în satele din județul Botoșani: Hudești, Alba, Darabani, Havârna, Paltiniș, Victoria și altele.

În cadrul concursului de coruri sătești, organizat în zilele de 7-8 iunie 1938 de către Fundația Culturală Principele Carol, la București, corul din Vancicăuți, dirijat de același Ion Chiriac, a interpretat cântece populare locale, armonizate simplu și natural, obținând premiul 1.

În afară de concurs, corul a interpretat piese din repertoriul local, la Ateneul Român, Arenele Române și Radio. La data de 8 iunie 1938, ansamblul coral a cântat la Radio București și Ateneul Român, zece cântece din creația românească. Ștefan Sabadaș în vârstă de 18 ani acompania corul la acordeon.  

Talentul lui a fost răsplătit de către Fundația Culturală Principele Carol cu un acordeon „Hohner”. Tot atunci, i s-a propus să-l acompanieze la acordeon pe tânărul interpret de muzică ușoară, Gică Petrescu, care în acel timp activa ca solist vocal într-o formaţie muzicală militară. Oficialii români îi asigurau locuință în București, însă nici Gică Petrescu şi nici Ștefan Sabadaş nu au acceptat această propunere.

După „instaurarea” în 1940 a puterii sovietice, Ștefan Sabadaș s-a înscris în clasa de acordeon din cadrul Școlii de Muzică din Cernăuți. În 1941–1944 a studiat acordeonul la Conservatorul privat român din Cernăuți. În același timp a lucrat într-un restaurant, câștigând bani pentru existență și plată a taxelor de studii.

În 1944 a început să lucreze la Filarmonica din Cernăuți, unde a fost creat un ansamblu de muzică ușoară. Ulterior a fost mobilizat în armata roșie. El a creat un ansamblu de artiști militari, care dădea concerte în unitățile militare ale „Frontului 4 ucrainean”, până la sfârșitul războiului.

După demobilizare, a lucrat la Teatrul Muzical-Dramatic din Cernăuți în calitate de însoțitor de concerte și, în același timp, a dirijat o orchestră la Casa ofițerilor din oraș. Mai târziu, a creat o orchestră la Cinematograful „O. Kobyleanska”. 

În curând a format altă orchestră la Cinematograful „Jovteni”, care a fost recunoscută drept cea mai bună dintre orchestrele de cinematografe din Ucraina sovietică. 

Din 1951 a creat periodic coruri artistice amatoriceşti, printre care și corul Primei fabrici de tricotaje, pe care l-a coordonat timp de 16 ani.  În 1952 a intrat pentru a doua oară la Școala de Muzică din Cernăuți – de data aceasta la secția de dirijare a corului. A creat un cor la Palatul Textiliștilor din oraș. În scurt timp, corul (100 de participanți) a devenit un ansamblu extrem de profesional.

Mulți ani a popularizat cântarea corală, a scris cântece tematice și a făcut orchestrații pentru a însoți coruri și grupuri de dans. De multe ori i s-a încredințat conducerea corurilor la concerte de gală, dintre care cel mai mare a fost corul compus din 3.000 de participanți la Festivalul de primăvară din Cernăuți.

A alcătuit zeci de melodii și cântece care deveniseră renumite: „Maricika”, „Pisnea z polonyny”, „Oci voloșkovi”, „Osini”, „Spogad”, „Romașka”, „Cernivețkii vals”, „Pisnea pro Lukiana Kobylyțiu”, „Rumunska rapsodia” și altele. 

Din 1967 se mută cu traiul la Kiev. A condus ansamblul muzical-instrumental al Palatului „Jovtnevyi” și a susținut concerte în toată Ucraina și alte republici sovietice. A fost membru al Fondului muzical și al Societății muzicale din Ucraina.

În anul 2000 a devenit artist al poporului din Ucraina, iar la Cernăuți, pe Aleea Vedetelor, Ștefan Sabadaș s-a învrednicit cu o stea personală.

 A murit pe 28 august 2006, la Kiev. Este înmormântat în cimitirul Baikovo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s