“Către
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski
Prim-ministrul Ucrainei, Denys Șmygal
Președintele Radei Supreme a Ucrainei, D. Razumkov
Ministrul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor al Ucrainei, O. Cernișov
Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, S. Osaciuk
Șeful Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean
Deputatul poporului din Ucraina, Gh. Mazurașu
Memoriu
În Ucraina continuă reforma administrativ-teritorială. În regiunea Cernăuți, în locul celor 11 raioane din zonele rurale urmează să fie create 3, eventual 4 unități administrativ-teritoriale. În acest context, deși populația românofonă autohtonă locuiește compact și neîntrerupt în raioanele Noua Suliță, Hliboca, Herța și Storojineț în spațiul său de devenire istorică, în variantele propuse spre discutare se propune ca acestea să fie incluse în unități administrativ-teritoriale diferite, fapt ce contravine normelor internaționale, dar și Constituției Ucrainei.
Subsemnații, reprezentanții Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care include peste 20 de asociații și organe de presă ale comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, vă atragem atenția că includerea artificială a teritoriului locuit compact cu minoritatea românească în componența unor macro-raioane diferite va determina o asimilare forțată, fapt ce intră în contradicție cu obligațiile internaționale asumate benevol de Ucraina. Menționăm că în contextul nerezolvării problemei privind predarea în limba maternă în școlile minorităților naționale, creată de guvernarea anterioară, în loc să se dezamorseze starea conflictuală, scenariul care se conturează poate deveni un motiv pentru agravarea situației interetnice într-un ținut cunoscut ca fiind tolerant.
Statul ucrainean – conform Declarației drepturilor naționalităților din Ucraina – garantează tuturor naționalităților dreptul la păstrarea locuirii lor tradiționale și asigură dreptul la existența unităților național-administrative.
Pe de altă parte, art.16 din Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, ratificată de Ucraina, obligă Părțile semnatare să se abțină de la acțiuni care ar putea modifica componența proporțională a populației în zonele compact locuite de persoane care aparțin minorităților naționale, și care ar putea duce la restrângerea drepturilor și libertăților ce rezultă din principiile fixate în prezenta Convenție.
Este de menționat că, în conformitate cu art.132 din Constituție „…la baza împărțirii teritoriale a Ucrainei se află dezvoltarea social-economică echilibrată a diferitor regiuni, avându-se în vedere specificul istoric, economic, ecologic, geografic și demografic, precum și tradițiile etnice și culturale”. Atragem atenția asupra faptului că, potrivit art.8 din Constituția Ucrainei „legile Ucrainei, precum și alte acte normative sunt adoptate în temeiul Constituției și în conformitate cu aceasta”.
În temeiul art.132 din Constituția Ucrainei, precum și drept urmare a multiplelor solicitări ale cetățenilor ucraineni românofoni, care locuiesc în regiunea Cernăuți, RUGĂM și SOLICITĂM ca în cadrul reformei administrativ-teritoriale în regiunea Cernăuți, toate cele patru raioane cu populație compactă românească (dar și de alte etnii), să fie incluse într-o singură unitate administrativ-teritorială (așa-numitul macro-raion).
Formarea unei asemenea unități administrativ-teritoriale corespunde art.132 din Constituție, întrucât se află între valea Prutului și valea Siretului, în zona limitrofă cu Uniunea Europeană, fapt ce va contribui la colaborarea transfrontalieră, dezvoltarea infrastructurii, va asigura o reală și efectivă realizare a drepturilor culturale, educaționale și altor drepturi ale populației autohtone tradiționale, asigurându-se astfel condițiile necesare și pentru realizarea prevederilor p.3, art.119 din Constituția Ucrainei, potrivit cărora administrațiile locale asigură în zonele compact locuite de popoarele băștinașe și minorități naționale realizarea programelor de dezvoltare național-culturală.
Având în vedere cele de mai sus, solicităm ca în procesul reformei administrativ-teritoriale din regiunea Cernăuți, toate cele patru raioane – Noua Suliță, Herța, Hliboca și Storojineț – să fie incluse într-o singură unitate administrativ-teritorială (așa numitul macro-raion).
Solicităm răspuns în termenul stabilit de lege.
Cu respect, membrii Comitetului Coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina
Ilie T. Zegrea,
președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți
Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”
Vasile Bâcu,
președintele Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina „Mihai Eminescu”
Marin Gherman,
președintele Centrului Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina
Mihai Mecineanu,
președintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa
Elena Piligaci,
președintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuți
Ștefan Broască,
vice-președintele Asociației Științifico-Pedagogice „Aron Pumnul” din Cernăuți”