În urmă cu 79 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie, a avut loc primul val de deportări sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herței, eveniment care a marcat destinul a câteva zeci de mii de persoane trimise forțat în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS, precum Siberia sau Kazahstan.

În acest context, locuitorii comunelor Mahala și Vancicăuți au depus flori şi lumânări pentru consătenii lor care s-au trezit peste noapte „inamici ai poporului” și au fost condamnați la moarte sau la ani grei de muncă silnică.

La Mahala, manifestarea prilejuită de comemorarea victimelor deportărilor staliniste a avut loc în centrul satului, lângă monumentul Aniţei Nandriş-Cudla, autoarea cărții de memorii, întitulată ,,20 de ani în Siberia. Destin bucovinean”, martor ocular și supraviețuitoare a acelor tragice evenimente. Mai detaliat despre evinemnt vă invităm să citiți în materialul ziaristei Maria Toacă în pagina tematică „Glasul Adevărului”.
În localitatea Vancicăuți, tradițional, o slujbă de pomenire în memoria celor deportați a fost săvârșită la monumentul victimelor regimului stalinist, ridicat în anul 2007 din donațiile sătenilor.
Serviciul divin a fost oficiat de preotul Ioan Mițiței, parohul Bisericii Sfântul Dimitrie din Vancicăuți, iar acțiunea propriu-zisă a fost organizată de Grupul pentru Promovarea culturii și spiritualității locale „Valea Prutului”, în comun cu Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” (raionul Noua Suliță), prin sprijinul Primăriei și Casei de cultură Vancicăuți.
La locul comemorării au venit mai mulți oameni de bună credință din satele Vancicăuți și Costiceni, rudele și urmașii celor care au avut de suferit în urma deportărilor, oameni de cultură, istorici și jurnaliști, reprezentanți ai autorităților locale și raionale, printre care primarul comunei Vancicăuți, Vladimir Lupoi, și șeful Administrației Raionale de Stat Noua Suliță, Oleg Melniciuc.
Au vorbit despre suferința celor deportați, siliți să trăiască în vecinătatea morții, profesorul de istorie Eduard Ogranovici, antreprenorul Ștefan Gligor, reprezentanta primăriei locale, Irina Tozlovan, și activistul public, Alexandru Muntean.
Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și nordul Bucovinei. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva zeci de mii de persoane deportate.
Cercetătorii de astăzi ai acestor pagini negre din istoria românilor operează cu date de arhivă, care atestă că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, din Basarabia și din nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor peste 29 mii de persoane, dintre care peste 5 mii au fost arestate și circa 24 de mii au fost deportate. Pentru această operațiune criminală în esența ei s-au repartizat 1.315 vagoane de vite în Basarabia și 340 – în Cernăuți.
Sergiu BARBUȚA (Continuarea temei https://gazetadeherta.wordpress.com/2020/06/21/zile-sfintite-de-lacrima-memoriei/ )