Pe data de 8 mai 2020 comunitatea astristă de la Iași a primit o veste sfâșietoare: preotul Nectarie Balan din Herța (Ucraina ) a încetat din viață…
Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iași, condus cu vrednicie de 26 de ani de către doamna profesoară Areta Moșu, are vechi legături cu comunitatea de români din zona Herța și cu parohia Sfântul Spiridon (sfânt considerat vindecător al bolnavilor și făcător de minuni), păstorită cu multă hărnicie și iubire de aproapele de părintele Nectarie. Au fost numeroase vizite la Herța în cadrul simpozioanelor organizate de ASTRA ieșeană (cum a fost cel din noiembrie 2012), dar mai ales este de remarcat deosebitul moment din anul 2013, când biserica din localitate (construită la sfârșit de secol XVIII, între 1779-1785) a fost înzestrată cu un clopot realizat, cu multă trudă, prin susținerea financiară a obștii astriste de la Iași și adus la Herța cu prilejul hramului.
S-au scris multe cuvinte pornite din suflet în aceste împrejurări pline de regret, tristețe, dar și de recunoștință pentru tot ceea ce părintele Nectarie lasă în urmă. Personal, l-am întâlnit pe părinte de două ori, în anul 2016 și apoi în anul 2019. Mi-am dat seama de vrednicia și de harul său doar după câteva minute de discuție, în plus având posibilitatea să văd cu ochii proprii înfăptuirile, spirituale și materiale, din cadrul parohiei pe care o păstorea.
Menționăm și câteva dintre mărturiile celor care l-au cunoscut de mai multă vreme și mai îndeaproape. „S-a bucurat de o stimă enormă din partea comunității. De fapt, Herța este o parohie mică din punct de vedere numeric – puținul ce a rămas din vestita urbe în perioada interbelică, însă părintele Nectarie a reușit s-o facă prosperă prin evlavia, smerenia și hărnicia sa: casă parohială, bibliotecă, sală de trapeză, reparații interioare și exterioare, amenajarea curții, cimitirului. De toate avea grijă, găsea adepți și binefăcători pentru a realiza proiecte de necrezut”, a consemnat scriitorul și jurnalistul Vasile Bâcu, redactor-șef al „Gazetei de Herța”, cel care îl cunoștea încă din tinerețe.
Noi, cei care îi treceam pragul sfântului locaş doar în momente de rezonanţă deosebită în destinul românilor de pe acest picior de plai, l-am cunoscut şi ne-am pătruns de integritatea-i morală din cuvintele liturgice rostite în timpul slujbelor de pomenire, din predicile adresate enoriaşilor, mai ales generaţiei tinere.
În cotidianul „Crai Nou” din Suceava, jurnalista Maria Toacă s-a referit la viața și activitatea părintelui Nectarie, menționând că „enoriaşii, pe care i-a păstorit cu nemărginit devotament, îi regretă profund trecerea în veşnicie şi încă mult timp vor trăi neîmpăcaţi (nealinaţi) cu această pierdere. Ei, cei care l-au avut de călăuză spirituală şi i-au sorbit ani nenumăraţi, la sfintele liturghii, nectarul îndrumărilor duhovniceşti, luând lumină de la lumina evlaviei sale, îi cunosc mult mai bine faptele ce-i definesc demnitatea… Atunci când vine de la un slujitor al altarului, cuvântul sincer rostit, înnobilat de miracolul credinţei, îşi are putere ziditoare, asemenea sacrificiilor şi faptelor bune, plăcute lui Dumnezeu. Scurta viaţă a părintelui Nectarie e o mărturie că sunt de ajuns şi câteva cuvinte pentru a rămâne viu în amintirea apropiaţilor, urmaşilor, oamenilor care veneau la sfânta liturghie ca să-i asculte cuvântul înaripat de Duh Dumnezeiesc. Cel mai frumos lucru ce-l pot face copiii botezaţi şi tinerii cununaţi în Biserica „Sfântul Spiridon” de preotul Nectarie este să dea ascultare, să nu uite aceste cuvinte”.
DUMNEZEU SĂ-L IERTE PE PĂRINTELE NECTARIE BALAN! VEȘNICA LUI POMENIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ DIN PARTEA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!
În numele Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași, Gheorghe Iutiș, vicepreședinte al Despărțământului