Avea o mare grijă de sufletele noastre…

Încă de la primele ore ale dimineții duminicii s-au deschis porțile Bisericii Sfântului Spiridon, s-au deschis uşile sfântului lăcaş, s-au aprins luminile candelelor de pe masa sfântului altar. ….Așteptam  ca din altar să se audă glasul dulce și drag, să vedem chipul frumos în veșmintele strălucitoare al părintelui Nectarie care ne așteaptă la rugăciune. 23 de ani, slujbă de slujbă, am urmărit după el și acum 40 de zile aşteptăm, căutăm cu privirea, deși întelegeam că nu o să mai vină…  Ne este greu să vorbim la trecut despre un asemenea părinte duhovnicesc, tată, prieten.  A fost un mare iubitor de Bunul Dumnezeu.  În fiecare cuvânt vorbea de Domnul, dorea să-i unească pe toți cu El, indiferent de oră, poate târzie, găseai totdeauna la dânsul un cuvânt duhovnicesc. Iubea cu toată fiinţa lui credinţa ortodoxă, o apăra și păstra credinţa strămoșească și tradițile bisericii. Iubea ordinea, corectitudinea, frumosul, iar în mod deosebit, florile.  Se străduia  să fie cât mai frumos, cu câtă dragoste și fericire admira orice floare adusă în biserică sau sădită în grădinuța cu flori.  Avea o mare dragoste şi grijă de Biserică şi de cele sfinte.  Avea o mare grijă de sufletele noastre.  Acum grădina de flori a părintelui este locul lui de odihnă, este mormântul la care cu toții ne asteaptă, așteaptă să fie pomenit în rugăciuni şi-n fapte de milostenie, făcute pentru odihna sufletului său.

Duminică, 14 iunie, după Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba parastasului pentru Protoiereul Nectarie Balan, la împlinirea a 40 de zile de la mutarea sa la Ceruri. Părintele Pavel, împreună cu un sobor de preoți, a săvârşit slujba şi a sfinţit placa memorială ca semn de mulțumire pentru jertfa care a făcut -o părintele pentru noi, turma lui. La sfârșitul slujbei, părintele Pavel s-a adresat cu un cuvânt de mângâiere familiei îndurerate, parohiei şi la toţi cei prezenți, care nu ne  puteam opri lacrimile, aducând în actualitate personalitatea părintelui duhovnic care, deși a părăsit fizic lumea aceasta, a rămas în amintirea celor ce l-au cunoscut şi în inima celor care l-au avut părinte spiritual şi ne-a îndemnat pe toți să nu se înmormânteze nimic din darurile sufleteşti pe care ni le-a lăsat părintele nostru.

În acest eveniment trist , găsim un prilej de bucurie duhovnicească.  Într-adevăr am pierdut un mare ajutor în zilele de astăzi pentru fiecare dintre noi, dar am câştigat un mijlocitor foarte mare la Ceruri. Se va bucura din Împărăția Cerului că toți îi urmăm sfaturile și facem tot ceea ce ne-a îndemnat părintele. Dumnezeu ni l-a dăruit nouă ca să ne ajute să trăim clipe cu adevar, căci unde este adevărul acolo este biserica, acolo este credinţa, liniștea, Dumnezeu. Toţi aceşti ani părintele Nectarie ne-a ţinut în brațele sale duhovniceşti, îmbrățișându-ne cu rugăciunea, cu sfatul şi dragostea, iar acum la 40 de zile, el merge  înaintea Dreptului Judecător ca să dea răspuns pentru noi toţi. Și noi rugăm Domnul Să-l primească în Împărăția Sa, să-l așeze între Sfinți. Doamne, miluieşte! Doamne, iartă! Slavă Ție, Doamne, Slavă Ţie!

Mariana ACHIRI

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s