Inundațiile au afectat mai multe localități de pe Valea Prutului

În regiunea Cernăuți, din cauza ploilor abundente, nivelul apei în Ceremuș și Prut a crescut considerabil şi râurile au ieşit din albie. Mai mult decât atât, în fața furiei apelor au cedat mai multe diguri. Apa a făcut prăpăd în zeci de  localitățile montane, ajungând și în Piața Kalynivska din Cernăuți.

De această soartă nu au fost ferite nici localitățile de pe valea Prutului din raionul Noua Suliță. Odată cu inundarea podului temporar de la Marșinți, ce face legătura între raioanele Herța și Noua Suliță, apa a început să pătrundă în gospodăriile și grădinile localnicilor. La acest moment șuvoaiele au afectat localitățile Zelenyi Gai, Noua Suliță, Marșinți, Tărăsăuți, Vancicăuți, Costiceni, Dranița, Mămăliga, iar potrivit autorităților, apa în Prut continuă să crească.

Administrația Raională de Stat Noua Suliță a raportat miercuri seară (24.06.2020, ora 19.00) că nivelul apei în râul Prut a atins cota de 6.75 metri.

În localitatea Tărăsăuți a fost nevoie de evacuarea a 21 de persoane (inclusiv 5 copii și o persoană în vârstă). Au fost inundate 10 clădiri nelocuite. Șuvoiul a afectat aproximativ 20 km de drum, 140 de case fiind înconjurate de ape.

În CTU Noua Suliță au fost inundate zece case, două treceri de pietoni și 430 de gospodării (158 la Noua Suliță, 256 la Marșinți și 16 la Zelenyi Gai), iar ploile au afectat 48 de încăperi de la subsol. Au fost evacuate 7 persoane (inclusiv un minor și 3 persoane cu necesități speciale).

În CTU Vancicăuți au fost inundate 21 de case (13 la Vancicăuți și 8 la Costiceni), aproximativ 300 de gospodării, 52 de hectare de teren agricol (Costiceni) și 50 de hectare pășune (Vancicăuți). La Costiceni 3 case sunt înconjurate de apă.

În CTU Mămăliga sunt inundate 6 case (Dranița), 7 străzi (Mămăliga), aproximativ 550 de hectare de teren agricol (300 de hectare la Mămăliga-Coșuleni și 250 de hectare la Dranița). Un număr de 50 de case sunt înconjurate de apă. Au fost evacuate 10 persoane, dintre care 8  copii.

În același timp, Primăria Comunității Teritorial Unite Mămăliga a anunțat despre organizarea de adăposturi pentru locuitorii satelor Mămăliga, Coșuleni, Dranița și Negrinți, expuși la inundații. În vederea evacuării, pentru cetățeni au fost deschise patru centre de adăpost. Acestea sunt situate la școlile din Mămăliga și Stălinești, Casa de Cultură din Mămăliga și Ambulatoriul de medicină de familie din Stălinești. Animalele domestice pot fi adăpostite pe stadionul sportiv din Mămăliga.

Redactorul rubricii: Sergiu BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s