Biserica ortodoxă din satul Coșuleni, comuna Mămăliga, a îmbrăcat duminică, 12 iulie curent, haine de sărbătoare, cu ocazia prăznuirii hramului ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele paroh Ruslan Barbacari, alături de un ales sobor de preoţi din protopopiatul raionului Noua Suliță. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși credincioși, mulți dintre care erau îmbrăcați în costume naționale românești. Oamenii au venit să asiste la slujba Sfintei Liturghii, să se roage împreună Sfinților Apostoli Petru și Pavel și să asculte cu atenție cuvintele de învățătură duhovnicească rostite de preacucernicii părinți.
La momentul împărtăşirii, oamenii de toate vârstele s-au apropiat pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, preoții au vorbit despre viaţa şi rolul pe care Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel l-au avut în propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Hristos. De asemenea, preotul paroh Ruslan Barbacari a mulţumit sfinților părinți care au răspuns invitației de a sluji, persoanelor care au contribuit pentru buna organizare a hramului, precum și credincioșilor care au fost prezenți la acest moment de sărbătoare.
De menționat că temelia Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Coșuleni a fost pusă în anul 1994. Potrivit lui Filaret Burlacu, fostul staroste al acestei biserici, prima încercare de a edifica un lăcaș de închinăciune la Coșuleni îi aparține proprietarului de moșii Bintovschi.

„Era un om înstărit și iubea mult satul nostru. Dumnealui avea intenția să construiască aici, chiar pe propria moșie, o biserică ortodoxă. După ce a elaborat proiectul tehnic al construcției, Bintovschi a trecut Prutul pentru a hotărî niște chestiuni juridice. Însă, nu a reușit să revină înapoi din cauza comuniștilor. După instaurarea noului regim oamenilor nu li s-a permis să vorbească în public despre Dumnezeu. Fosta moșie a lui Bintovschi a trecut în proprietatea statului, iar ideea înălțării bisericii a fost abandonată”, spune Filaret Burlacu.
Abia după ce s-a prăbuşit Uniunea Sovietică enoriașii au hotărât să realizeze proiectul duhovnicesc mult așteptat. După mai multe negocieri cu autoritățile locale, în anul 1994 s-a pus temelia edificiului. Lucrările de construcție au durat câțiva ani. Când biserica a fost construită, sfinții protectori ai noului lăcaș de închinăciune au devenit Apostolii Petru și Pavel.

Inițiatorii acestui proiect au fost bătrânii satului în frunte cu moș Filaret. Dumnealui l-a rugat insistent pe Nicolae Popan, președintele colhozului de atunci, să-i ofere comunității religioase un lot de pământ din fosta moșie a lui Bintovschi, argumentând că pe vremuri acesta a pus la cale să zidească o biserică, însă din cauza evenimentelor istorice proiectul a rămas doar pe hârtie.
Sergiu BARBUȚA