Preocuparea pentru îngrijirea mormintelor eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, respectul pentru trecut și pentru înaintași reprezintă un indiciu cât se poate de clar al nivelului de cultură și civilizație al unui popor. Se pare că această opinie este împărtășită și de șeful executivului regional, Serghii Osaciuk, care a declarat recent că societatea are obligația să întrețină în bună stare monumentele și necropolele militare, făcând referire la cele trei cimitire de pe teritoriul regiunii Cernăuți unde-și dorm somnul de veci eroii căzuți în Primul război mondial.

O frumoasă tradiție de comemorare a ostașilor căzuți în Primul război mondial a fost reanimată de câțiva ani la Vancicăuți. Începând cu 2016, la monumentul eroilor din curtea bisericii locale (ridicat în anul 1928), se organizează o slujbă de pomenire pentru cei căzuți pe câmpurile de luptă sau decedați în lagărele de prizonieri. Frumoasa tradiție a fost inițiată de profesorul de istorie Eduard Ogranovici, în comun cu Societatea culturală „Valea Prutului”, și este organizată pe data de 11 noiembrie, zi în care a fost semnat Armistiţiul de la Compiègne (Franţa) care a pus capăt Primului război mondial.
Un monument închinat eroilor Primului război mondial a fost identificat în curtea bisericii vechi din localitatea Berestea. Se presupune că acesta fusese edificat în perioada anilor 1937-1938. Pe una din laturile sale se menționează că monumentul fusese ridicat la inițiativa lucrătorilor căminului cultural din localitate, prin contribuția localnicilor. Din păcate, celelalte laturi au fost acoperite de un strat de tencuială ceea ce îngreuiază mult identificarea numelor eroilor. Cel mai probabil, fapta fusese săvârșită încă în perioada sovietică cu intenția de a înlătura semnificația monumentului.

Redactorul rubricii: Sergiu BARBUȚA