O prietenă a românilor din Ținutul Herța – la ceas aniversar

La începutul renașterii naționale a românilor din nordul Bucovinei din ultimul deceniu al secolului trecut venea des la Cernăuți, Herța, apărea în presa locală cu versuri, vizita satul de baștină al tatălui său Mihoreni… Ați înțeles că e vorba de doamna Pandelica Radeș din Iași, profesoară de limba română, scriitoare, publicistă, autoare a multor cărți și o foarte bună prietenă a românilor din afara granițelor, mai ales, a celor din Ținutul Herța. Cât timp i-a permis sănătatea se străduia să viziteze cât mai des meleagurile noastre, să-și vadă rudele din Mihoreni, să pășească imaginar pe urmele tatei, dar și să facă tot ce-i stă în puteri pentru a menține flacăra conștiinței de neam trează: donații de carte pentru școli, icoane, odăjdii preoțești, obiecte de cult, întreținere de relații permanente cu profesorii, elevii și părinții lor, oamenii de creație de la noi.

Mai târziu, când starea sănătății nu-i mai permitea deplasările de lungă durată, a rămas aceeași prietenă fidelă a noastră. Nu rata nici o ocazie să ia legătură cu cei veniți la Iași în vizită pentru a le transmite confraților înstrăinați de tăvălugul istoriei o parte din munca ei și a prietenilor ieșeni.

Volumele de versuri publicate de doamna Pandelica Radeș de-a lungul anilor sunt un izvor de apă vie pentru toți însetații de limba maternă, fiecare poem e o lacrimă de durere pentru destinul vitreg al înaintașilor strivit de tăvălugul bolșevic, o lecție de patriotism și demnitate pentru urmași.

Anul acesta pentru doamna Pandelica  este jubiliar. Luna trecută dumneaei a împlinit 85 de ani. În pofida pandemiei, jubileul a găsit-o muncind la un nou volum, de publicistică, ce va vedea în curând lumina tiparului.  Cu mare drag îi transmitem sincerul mesaj de felicitare din partea cititorilor „Gazetei de Herța”, tuturor acelor care o cunosc și-i apreciază creația, dar  și a rudelor și prietenilor din Mihoreni. Vă dorim, Multstimată Doamnă, să ne fiți mereu alături, în razele benefice pentru spiritualitatea noastră ale limbii materne!

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s