Începutul noului an de învățământ în Ținutul Herța a fost pentru satul Probotești o mare sărbătoare, pentru că a avut loc deschiderea a încă unei grupe la grădiniță, datorită contribuției deputaților raionali și a consilierului Petru Gheorghiu, care a felicitat târnăucenii și proboteștenii cu prilejul Zilei cunoștințelor. În acest context, am crezut de cuviință să-i solicităm un interviu domnului Petru Gheorghiu, care a fost de cinci ori ales deputat raional și local, iar în anii 2014-2015 a fost președinte al Consiliului Raional Herța.

- Domnule Petru Gheorghiu, vă felicităm pentru atenția pe care o acordați satului natal, școlilor și grădinițelor din raion!
- Vă mulțumesc! A fost cu adevărat o bucurie pentru proboteșteni apariția a încă unei grupe la grădiniță. De fapt, am avut și în trecut diverse activități consacrate copiilor. Ani de-a rândul aducem, împreună cu consilierii raionali din fracțiunea „Batkivșcina”, cadouri de Sfântul Nicolae copiilor de la grădinițe și din clasele pregătitoare. Am fost întâmpinați cu bucurie de micuții din satele Târnauca, Culiceni, Probotești, Buda Mare şi Buda Mică, acolo unde avem deputați. Am încercat să le oferim o mică atenție profesoarelor și educatoarelor de 8 martie. Sper să continuăm aceste activități în viitor. Sunt de părere că oricine s-ar afla la conducerea viitoarei comune Herța, strategia trebuie să fie simplă: nici o școală nu trebuie închisă, ele trebuie dimpotrivă dezvoltate, iar limba română să fie limbă de predare.
- Ce concluzii puteți trage din anii 2014-2015 când ați condus Consiliul Raional Herța?
- Au fost ani dificili. Consiliul Raional a luat atunci cursul de reparație și menținere a drumurilor și a infrastructurii. Am și absolvit o facultate de inginerie a mașinilor, de aici și dragostea față de aceste lucruri. Îmi aduc aminte de reparațiile de drumuri în zona Herța-Hreațca și Herța-Târnauca, de podul ce leagă satele Becești și Bairachi și altele. Realizarea unor proiecte de reparații, construcții, instalare a sistemului termic centralizat la Școala din Pătrășceni (în cooperare cu Fonduri de Dezvoltare Internaționale), Școala din Târnauca și Grădinița din Molnița, menirea mea fiind organizarea realizării acestor proiecte. Din inițiativa mea a fost creată în premieră o Întreprindere Comunală la Herța de Dezvoltare a Infrastructurii, care a adus venituri la buget, fapt nemaiîntâlnit până atunci. Recent am finalizat amenajarea curții Școlii din Culiceni, acesta fiind un proiect inițiat de deputații din fracțiunea noastră.
- Sunteți cunoscut în regiunea Cernăuți ca un om de afaceri, care a deschis o brutărie în satul natal. Aveți cinci copii, toți înregistrând succese în diferite domenii, dar care vă ajută, cot la cot, în tot ceea ce faceți. Ajutați bisericile ortodoxe din zonă. Desfășurați și o activitate de consilier local. Cum reușiți toate acestea?
- Familia, neamul și biserica noastră trebuie susținute și păstrate. Am organizat şi susținut lucrări de reparații la bisericile din Târnauca şi Culiceni, am instalat basorelief în amintirea ostașului căzut în războiul din Afganistan, Petru Pomârleanu, la Școala din Probotești, am participat la acțiunile comemorative ale Societății „Golgota” și altele. Sunt de părere că dezvoltarea trebuie să aibă loc în toate satele noastre concomitent, să ne susținem reciproc, să căutăm noi soluții la problemele actuale, dar și să ne păstrăm tradițiile.
- Care sunt planurile Dumneavoastră pe viitor?
- Dacă mă ajută Bunul Dumnezeu, voi candida la alegerile pentru funcția de primar al comunei Herța, ca să continui inițiativele de dezvoltare a întregii comune Herța, care include Herța, Mihoreni, Culiceni, Târnauca, Probotești, Hreațca, Bairachi, Becești, Molnița, Lunca, Satu Mare, Movila. Să fim împreună o adevărată familie unită.

Interviu realizat de Bogdan LAZARCIUC