Un herţean îndrăgostit de baştină

Fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, îşi face bilanţurile vieţii prin care a trecut. Desigur, viaţa noastră este o punte pe care o treci de zeci de ori, cu obstacole, cu bucurii, dar uneori  şi cu necazuri. Altfel, viaţa  n-ar fi  interesantă.

Mai jos, propun  cititorilor câteva  crâmpeie din viaţa  domnului  Ion TIMOFTI din Buda Mare, care în prezent  locuieşte în oraşul  Cernăuţi.

S-a  născut la 27 septembrie  1950  în localitatea  Buda Mare. Părinţii Ion şi Ortanţa au crescut şi educat trei feciori – Ion, Mihai şi Vasile. Desigur, părinţilor nu le-a fost uşor să-şi  vadă copiii aranjaţi, cu familiile lor, să obţină studii.

Părinţii lui Ion au trecut prin război, foamete, deportări…

Cineva ar zice, că aşa au fost  timpurile. Da, aşa au fost, dar cu ce au fost vinovaţi  bieţii români, regimul comunist luându-le bucăţica  de pâine  de la gură.

Domnul Ion, după absolvirea a 8 clase la Buda Mare, absolveşte şi ŞM Horbova. Urmează studiile  la Liceul  tehnologic  din Chiţmani (specialitatea manager pentru deservirea populaţiei).

După absolvirea Liceului îşi face serviciul militar în termen în oraşul Moscova, în trupele de interne.

 După armată lucrează cinci ani la Uzina „Graviton” din Cernăuţi, iar din anul 1991 – la Grădiniţa de copii nr.10  din Cernăuţi, în calitate de şef administrativ, unde activează şi până-n prezent.

Împreună cu soţia Viorica  din Mihalcea (raionul  Storojineţ) au crescut şi educat  doi feciori: Serghei şi Maxim (ambii căsătoriţi). Se bucură de cei trei nepoţi –Nastea, Andrei şi Evghenii.

A doua vocaţie a domnului Ion e fotografia, îndrăgind aparatul de fotografiat încă de pe băncile şcolii. A făcut  sute de fotografii, o parte dintre ele fiind publicate în ziarele „Zorile Bucovinei”, „Radianska Bukovina”…

 Din clasa a V-a a îndrăgit şi muzica. A cântat zeci de ani pe la nunţi şi cumetrii în toate satele  herţene, în oraşul Cernăuţi. În calitate de toboşar a cântat  cu regretatul Vasile Sofronel, Dinu  şi Valică Lupan,  Vasile Aştefcules şi alţii.

Astăzi, fiind pensionar, îşi aduce cu drag aminte de colegi, prieteni şi, desigur, de satul Buda Mare, în care a crescut  şi a plecat  pe drumul vieţii.

La 27 septembrie, domnul Ion îşi va alipi la buchetul vieţii cel de-al 70-lea trandafir. Îţi dorim sănătate,  mulţi ani înainte, bucurii de pe urma  copiilor şi nepoţilor. La mulţi ani şi la mai mare!

Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s