Dragi bibliotecari, utilizatori, voluntari şi prieteni, toţi cei care sunteți legaţi de biblioteci! Făcând tot posibilul ca ele să existe printre cele mai importante instituţii ale comunităţii zi de zi investigând în acestea propriul intelect, spiritual şi emoţional!

Bibliotecile au fost, sunt şi, sunt convinsă, vor rămânea timp îndelungat un loc de năzuinţă pentru „gurmanzii de carte”. Sper că fiecare, măcar o dată în viaţă, s-a simţit un asemenea „gurmand”, răsfoind paginile cărţii şi desfătându-se cu aroma vopselei tipografice.

Astăzi, cu părere de rău, câte o dată auzim că bibliotecile sunt inutile, deoarece totul este în Internet. Dar aşa poate gândi numai acel, ce n-a căutat în Internet ceva mai serios decât o felicitare şi niciodată n-a fost într-o bibliotecă modernă.
În epoca „fake”-urilor, anume colosalul număr de informaţie neverificată în Internet, intensifică valoarea bibliotecilor ca navigator informativ şi de filtrare. Fiecare poate fi încrezut că informaţia care trece prin bibliotecă este adevărată. Dar, bibliotecile nu sunt numai cărţi şi informaţie.
Indiscutabil, că se identifică ca instituţii de învăţământ, ştiinţă şi cultură. Însă ele contribuie şi la dezvoltarea economiei, businessului, ocrotirii sănătăţii şi mediului ambiant, administrării de stat şi locale, etc. Bibliotecile dispun de un potenţial colosal de încadrare în toate domeniile de activitate şi viaţa comunităţii.
A se încadra sau nu, este biblioteca subiectivă şi efectivă, ori a încremenit şi aşteaptă, este contemporană, vie şi plină de oameni, depinde de bibliotecari, de acţiunile şi competenţa lor.
Biblioteca este, nu pur şi simplu, un spaţiu, rafturi cu cărţi, bibliotecari şi cititori. Ea este deschisă pentru persoane active, cu noi idei comune pe care le realizează în viaţă.
De aveţi sau nu aveţi buchetul de idei, veniţi la bibliotecă, unde oricând veţi fi susţinuţi. Nu în zadar, în anul 2020 deviza Asociaţiei bibliotecarilor din Ucraina este „Biblioteca – Univers în format comod”.
Noi trăim în timpul, când lumea furtunos se schimbă, schimbându-se şi cititorii, şi bibliotecile.
Astăzi bibliotecile sunt chemate pe de o parte să asigure controlul şi siguranţa fizică, virtuală şi psihologică, pe de altă parte – să corespundă trendurilor actuale, adică, nu numai reacţionarea la cerinţele utilizatorilor, dar şi a depăşi aşteptările lor, formând şi oferind acele valori, de care au nevoie la etapa actuală.
Pentru realizarea acestora sunt necesare resurse, bibliotecari competenţi, susţinere din partea puterii de stat şi locale. Numai parteneriatul social, colaborarea tuturor părţilor cointeresate cu scopuri comune, permit bibliotecilor de a fi moderne şi necesare.
Este oare necesar să plecăm peste hotare pentru a vedea biblioteci moderne? Cred că nu. Desigur, ele sunt şi în Ucraina. Deschideţi reţelele de socializare şi răsfoiţi banda personală. Vizitaţi biblioteca localităţii dumneavoastră şi vă veţi convinge câte biblioteci „vii” şi moderne avem, cu spaţiu deschis şi confortabil, cărţi interesante, activităţi pe placul fiecăruia şi tehnologii moderne. Biblioteci, unde bibliotecarii competenţi şi amabili, împreună cu utilizatorii le umplu cu senzaţii şi existenţă. În această colaborare de formare a valorilor spirituale, schimbându-se singuri, schimbă şi lumea înconjurătoare spre bine.
Bibliotecile, ca şi oamenii, toate sunt la fel, dar fiecare dintre ele au câte ceva deosebit. Biblioteca modernă este diversă, multilaterală, adaptabilă.
Ea va fi aşa cum doriţi s-o aveţi. Deci, vă invit s-o facem împreună!
Elena MIHAI, director-interimar
al Sistemului centralizat de biblioteci Herţa