Liturghie arhierească în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Plângătoare” de la Mănăstirea din Boian

Pe data de 25 septembrie curent, în ziua de cinstire a Icoanei Maicii Domnului „Plângătoare” de la Mănăstirea din Boian, obștea monahală s-a aflat la ceas de mare sărbătoare duhovnicească prilejuită de oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei. Alături de ierarh la eveniment au participat Arhiepiscopul Eusebie de Șepetivka și Slavutyci, Episcopul Veniamin de Hotin, Episcopul Siluan de Herța, precum și o mulțime de preoți și enoriași locali și din parohiile învecinate.

După rugăciunile înainte de Sfânta Împărtășanie a predicat în fața mulțimii protoiereul Ioan Verenco, parohul bisericii din satul Milieve, protopopiatul raionului Vijnița. La sfârșitul slujbei, ÎPS Meletie a rostit un cuvânt de învățătură, felicitându-i pe credincioși cu ocazia sărbătorii Icoanei făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Plângătoare” și pentru faptul că rămân statornici în credința lor ortodoxă.

 Scurt istoric: În seara zilei de 18 decembrie 1993, pe când în Biserica de la Boian se slujea utrenia, creștinii aflați la slujbă au fost martorii unei adevărate minuni. La chemarea preotului în fața iconostasului: „Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii, întru cântări cinstind-o să o mărim”, din ochii Maicii Domnului de pe icoana iconostasului a început să izvorască lacrimi .

Fecioara a plâns pentru o săptămână întreagă, iar apoi lacrimile sale au început să se verse mai rar. Peste un an, a început să plângă și Pruncul Iisus, pictat în brațele Mamei Sfinte.

Mitropolitul Onufrie, Arhiepiscopul Cernăuților și Bucovinei pe atunci, a verificat faptul și s-a constatat că e o minune Dumnezeiască și icoana a fost canonizată.

Există o mulțime de mărturii despre minunile săvârșite de această icoană sfântă. Plânsul icoanei se mai repeta din când în când. Astfel, din august 1997 până pe 13 decembrie în același an, nu s-au mai ivit lacrimi pe chipul Fecioarei. În dimineața acelei zile s-a citit acest nou Acatist, iar seara a început să plângă. Parohul a observat și a dat de veste Ierarhului, care a venit a doua zi, după slujbă și a oficiat un Te-Deum cu acatistul Maicii Domnului. În tot timpul acesta au izvorât lacrimi.

Fruntea Fecioarei este străjuită de-o coroana de aur, la fel și cea a Pruncului. De-a latul icoanei sunt înșirate lănțișoare cu cruciulițe, lăsate de credincioși. Broșe din aur, cu pietre prețioase, au fost puse de credincioase la icoană, s-o împodobească și să le poarte binecuvântare.

Amintirea ei se serbează la 25 septembrie.

 Sergiu BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s