Biserica din Molnița în haină de sărbătoare

Sâmbăta, 24 octombrie 2020, zi frumoasă de toamnă aurie, locuitorii satului Molniţa şi numeroşi enoriaşi din satele vecine au trăit clipe de înălţare duhovnicească, fiind prezenţi la Sfânta Liturghie a bisericii cu hramul Înălţarea Domnului. A fost resfinţit Prestolul (Masa din Sfântul Altar) şi lăcaşul sfânt după încheierea lucrărilor de reparaţie reuşită.

În primele ore ale zilei preotul  paroh Mihail Maraşciuc împreună cu un sobor de preoţi însoţiţi de un grup de copii de la şcoala din localitate cu profesorii lor, au ieşit cu flori, pâine şi sare să întâmpine oaspeţii dragi.

Serviciul divin a fost oficiat de către Î.P.S. Siluan, Episcop de Herţa cu preoţii adunaţi, conduşi de protoiereul-mitrofor Dumitru Pavel, protopopul raionului nostru.

Cuvântul de predică l-a rostit Protoiereul Ioan Cărăuşu din Mogoşeşti, parohul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Mihoreni. 

Printre primele informaţii despre existenţa  unei biserici din satul Molniţa, aflăm  din 1783, când Ilie Holban face donaţie bisericii vechi Sfântul Nicolae un clopot, pe care scria: „Acest clopot l-am cumpărat cu Ilie Holban şi l-am pus la biserica de la izvoară la Prut, care este hramul Sf. Ierarh Neculai, 1873 octombrie 14”.

Anul fondării acestei biserici nu-l cunoaştem, dar se presupune că ar fi mai mult mai veche decât anul 1783, scris pe clopot. Această biserică cu hramul Sf. Nicolae a luat foc la începutul secolului XX, salvându-se doar catapeteasma care se păstrează în biserica actuală cu hramul Înălţarea Domnului. Biserica actuală din satul Molniţa a fost fondată de Vasile Holban, fiul lui Ilie Holban, mare boier din Ţinutul Herţa. Biserica a fost construită din piatră şi cărămidă între anii 1808-1811 şi sfinţită în anul 1812 de către mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi.

Î.P.S. Siluan, Episcopul de Herţa s-a adresat către preoţi cu zâmbet pe faţă, menţionând importanţa acestui eveniment de reparaţie şi restaurare a lăcaşului sfânt, dorindu-le tuturor multă sănătate, pace sufletească, pace în lume, pace în familie.

Spre slava lui Dumnezeu şi grija permanentă a consătenilor, biserica din Molniţa are peste 200 de ani şi se află într-o stare bună.

Preotul-paroh Mihail Maraşciuc a fost menţionat cu o Diplomă – Altarul Sfânt cu credinţă, dragoste şi demnitate.

Gospodarii satului au pregătit pentru cei prezenţi la Sfânta Liturghie o masă de sărbătoare.

Text şi foto de Vasile LUNCAŞU, satul Mogoşeşti

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s