Ne așteaptă un eveniment editorial deosebit

La Editura „Druk Art” din Cernăuți este în curs de apariție cartea arhivistului cernăuțean Dragoș Olaru „Mesaje din trecut (Istoria ca lumină, speranță și leac)”. Cartea cuprinde articole, studii, însemnări de călătorie, apărute de-a lungul anilor (1982-2020) în ziare, reviste, almanahuri, culegeri de documente, care reflectă mai multe aspecte privind istoria culturii și literaturii române din Bucovina, activitatea unor mari personalități culturale și științifice legate de istoria orașului Cernăuți.

Extragem câteva rânduri din Cuvântul întroductiv, semnat de criticul literar Ștefan Broască, despre carte și autorul ei:  „Autorul ei este cât se poate de cunoscut în Bucovina, având în vedere ambele părți ale fostei provincii, fiind prezent în presa națională de la Cernăuți, dar și în cea de dincolo, timp de câteva decenii cu articole și studii în special pe teme de istorie a ținutului, dar și cu subiecte de factură publicistică, cu luări de poziție și atitudini publice referitoare la o problematică de stringentă actualitate pentru comunitatea noastră. Anii îndelungați petrecuți în depozitele arhivei din Cernăuți, în compania unor documente valoroase pentru trecutul nostru și nu numai, de cele mai multe ori necunoscute nici măcar publicului de specialitate, fără să-i pun la socoteală și pe ceilalți cercetători dintre noi, care nu vor avea, probabil, niciodată posibilitatea să le țină în mână, să le inspire mirosul extraordinar de vechime și să reconstituie cu ajutorul lor tablouri foarte frumoase sau deosebit de dramatice din viața românilor din Bucovina în ultimele două secole”.

Un capitol al cărții, ”Documente herțene”, este dedicat ținutului nostru și cuprinde un șir de articole despre istoria Herței, răscoala țărăneasacă din 1907, aspecte inedite despre pictorii Artur și Paul Verona etc., articole care au fost publicate în „Gazeta de Herța” și revista „Familia”.

Cartea apare cu sprijinul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Volumul va fi distribuită gratis prin asociațile culturale și bibliotecile din regiunea Cernăuți.

Îndemnăm cu toată convingerea pe cititorii noștri să ajungă în posesia acestei cărți fiindcă, suntem siguri, vor face o achiziție valoroasă, care-i va îmbogăți cu informații noi  și trăiri sufletești deosebite.

Vasile BÂCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s