Moment istoric la Biserica din Țureni

Fiecare localitate își scrie de-a lungul veacurilor propria istorie, an de an, pagină cu pagină. Însă sunt  momente deosebite, de cotitură, care se întipăresc în memoria colectivă a comunității.  Un asemenea eveniment a avut loc recent la Țureni, în 21 noiembrie,  de Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, zi de hram a sfântului lăcaș și a tuturor gospodarilor din frumoasa așezare de pe malul drept al bătrânului Prut. Anul acesta hramul s-a dovedit a fi unul deosebit, fiind încununat cu jubileul celor 225 de ani  de la sfințire.

Pregătirile pentru eveniment au durat în timp. Dar și lucrarea s-a făcut pentru secole. Interiorul bisericii a devenit de nerecunoscut prin pictura bizantină realizată de tânărul pictor Constantin Purici cu echipa sa, îndrumat  de părinții Ștefan și Doina, care au educat pe parcursul a mai bine de două decenii o pleiadă de pictori cu renume, apreciați atât în întreaga Bucovină, la Kiev, București, Suceava și în alte locuri binecuvântate de Bunul Dumnezeu.  Lucrările au fost realizate grație eforturilor depuse de mulți oameni de bună credință, coordonați de domnul staroste Ion Furdeac. O bună parte din cheltuieli le-a suportat dl Teofil Rendiuc, directorul Institutului bunei vecinătăți, Doctor habilitat în istorie, Ministru Extraordinar și Plenipotențiar, fiu destoinic al satului, care a oferit deseori cu generozitate daruri alese satului natal, fiind decorat cu această ocazie cu o înaltă distincție bisericească de ÎPS Meletie, Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei, chiar la slujba vecerniei la care a participat vlădica. Tot în acea seară binecuvântată înaltul ierarh a sfințit după renovare de către urmașii enoriașilor recunoscători mormintele a doi preoți care își dorm somnul de veci în curtea bisericii, un semn de recunoștință și din partea actualului paroh, părintele Victor Cuțac.

Ziua hramului a fost și ea deosebită cu prezența a unor oaspeți dragi: ÎPS Longhin, Mitropolit de Bănceni, și PS Siluan, Episcop de Herța. În pofida prognozelor din ajun, soarele zâmbea binevoitor tuturor, enoriașii prezenți se bucurau împreună cu preoții, simțind cu toții binecuvântarea arhanghelilor omagiați astăzi, dar și importanța momentului pentru firul istoriei.

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s