
În dimineața zilei de sâmbătă, 12 decembrie, clopotele Bisericii Sf. Spiridon din Herța chemau creștinii la sărbătoare. Dangătul lor destrăma ceața ce a învăluit de cu noapte vechiul târg, prevestind o zi deosebită. Primul semn bun deja era venit de peste Prut, de la Boian fiind adusă pentru închinare Icoana Făcătoare de Minuni, podoabă cunoscută și prețuită de creștini din multe părți. Cel de al doilea semn a fost o părticică din moaștele Sfântului Spiridon, aduse chiar de Preasfințitul Siluan, episcop de Herța, întâmpinat cu alai și bucurie de un sobor de preoți și enoriași. Primele cuvinte de bun venit pentru vlădica le rostesc protoiereii Pavel Dumitru, protopopul raionului Herța, Vasile Covalciuc, blagocin de Storojineț, Ioan Cărăușu, paroh la Mihoreni și duhovnic al ținutului nostru.


Sfânta Liturghie și cuvintele de învățătură ale preoților au fost consacrate marelui ierarh al Trimitundei, care a apărat prin celebrul exemplu credința ortodoxă de întinarea eretică: „Acestea zicând sfântul, a făcut semnul Sfintei Cruci cu dreapta, având în stânga cărămida și a zis: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”. Și îndată strângând cărămida, o! prea slăvită minune! focul s-a ridicat în aer, apa s-a vărsat pe pământ, iar lutul a rămas în mâinile sfântului”. Minunile Sfântului Spiridon au loc și în timpul de față, fiind mărturisite pe larg de fericiții martori.

… A fost primul hram sărbătorit fără părintele Nectarie Balan, trecut la Domnul în primăvara acestui an. Confrații preoți l-au pomenit cum se cuvine din Sfântul Altar, în prezența membrilor familiei veniți la acest moment de înălțare duhovnicească: soția Veronica, frații Nicolai și Constantin, rude apropiate de la Crasna lui natală, unde își doarme somnul de veci.

… Ca la hram, herțenii au avut grijă și de hrana trupească, invitând toată lumea să guste din roadele muncii și bunătății lor, iar pentru cei plecați în veșnicie au fost ridicate pomeni și înălțate rugăciuni.
Vasile BÂCU