Copiii mă fac să cred că încă nu e totul pierdut…

S-a născut pe 13 ianuarie 1961, în satul Horbova, Ținutul Herța. În 1983 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității de Stat din Cernăuți.

A debutat în presă cu versuri în 1979, în ziarul „Zorile Bucovinei”, Cernăuți, iar editorial – în volumul „Dintre sute de catarge”, în 1984, la Chișinău. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN-clubului. În 1992, la Editura „Hyperion” îi apare cartea de poeme „Întoarcerea zeilor”. În 1993 este distins cu Premiul pentru debut al Salonului Internațional de Carte din Chișinău. În 1996, la Editura „Hyperion” vede lumina tiparului placheta de poeme „Ion și alte revoluții”, iar în 1998, la Editura „Junimea” din Iași – cartea „Noaptea când soclurile își recrutează noile glorii”, distinsă, în 1998, cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova și cel al Fundației Culturale Române.

Nicolae Spătaru este un scriitor care vine din dulcea Bucovină cu dorul de a scrie pentru copii și adulți. În 2000 publică volumul „Tristețea recită din Rilke”, apărut la Editura „Augusta” (2000). În continuare editează câteva cărți pentru copii: „Cifrele în spectacol” (Editura „Prut Internațional”, 2005), distinsă, în același an, cu Premiul Internațional de Carte pentru Copii, „O zi plină de surprize” (aceeași editură, 2006), „Reportaje în culori” (Editura „Ideea Studio”, 2008) și „Pisicul informatician” (Editura „Arc”, 2012).

În curs de apariție, la Editura „Lumina” se află volumul de poezie pentru copii „Cangurul-taxi”. De asemenea, este pregătită pentru tipar cartea „Mici insomnii pentru Europa”. Întrebat de ce anume și-a intitulat volumul astfel, el ne-a spus următoarele: „Sunt niște peisaje ale universului scriitorului. E vorba de tot ce se întâmplă în lume. De altfel, scriitorul nu se poate angaja în soluționarea tuturor problemelor lumii. M-am referit la ceea ce ține de suflet… Borges spunea: „Dacă Europa va fi salvată, va fi salvată toată lumea”. Eu aș putea să mă salvez cu câteva poeme. La fel ca el, încerc și eu să mă salvez cu niște texte pentru copii și adulți”…

Am încercat să aflu de ce mereu revine la versurile pentru cei mici. „Copiii mă fac să cred că încă nu e totul pierdut. Prin ei vom dăinui ca popor”, ne-a declarat el.

Fost colaborator al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir”, în ultimii ani, Nicolae Spătaru este angajat al Uniunii Scriitorilor din Moldova. „Aici am teren suficient pentru activitate și mă simt în apele mele. Îmi doresc ca mai mulți scriitori să poată obțină câte o bursă a culturii pentru a-și putea desfășura activitatea. Pentru că doar prin cultură vom putea supraviețui”, ne-a mai spus Nicolae Spătaru.

Între altele, el n-a fost un alintat al sorții. Volumul său de debut a trebuit să aștepte ca să vadă lumina tiparului tocmai nouă ani de zile. În pofida tuturor dificultăților, el nu se lasă de scris și-și încarcă mereu acumulatorul pentru a se așeza în fața hârtiei sau a calculatorului. Apropo, scriitorul Adrian Dinu Rachieru menționa despre el următoarele: „Măcinat de îndoieli și asaltat de neliniști, poetul – bun cunoscător al pulsului poeziei românești – își croiește, fără complexe, fără ezitări, fără a îmbrăca „haina ratatului”, un destin chiar în cadrul literaturii noastre”.

Biblioteca Publică Comunală Roșietici, Republica Moldova

În numele tuturor cititorilor din Ținutul Herța, nordul Basarabiei și Bucovinei, multstimate Nicolae Spătaru, primiți cel mai sincer mesaj de felicitare, cu urări de bine, sănătate și multă inspirație pentru noi opere de înaltă valoare. La mulți ani!„Gazeta de Herța”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s