Aceleași probleme, discutate cu… mască pe față

În afârșit, am nimerit și eu la o sesiune de consiliu local în formulă nouă. Norocul m-a pălit chiar ieri, când în sala mică a Casei de cultură din Herța s-a desfășurat cea de a treia sesiune a noului consiliu ales în a VIII-a legislatură, condusă de dl președinte Vasile Scripcaru, împreună cu doamnele Emilia Matei, vicepreședinte și Nona Bodaicu, secretara organului reprezentativ al comunei.


De fapt, foarte puține fețe necunoscute. Marea majoritate a consilierilor au făcut parte din fostul consiliu al fostului raion Herța. Inclusiv și dl Vasile Doroftei, proaspăt validat chiar ieri, cu care ocazie îl felicităm și îi dorim succes în activitate. Mi se pare lucru firesc când aleșii poporului își confirmă autoritatea câștigată în fața alegătorilor, indiferent că se află acum în echipa de conducere sau pe banca opoziției, deoarece scopul tuturor este unul – de a face viața noastră mai bună.


Las la o parte emoțiile, replicile spontane, atât ale consilierilor cât și ale unor persoane dornice să fie prezente la ședință nu doar în calitate de martori ci și participanți activi și voi încerca să creionez șirul de probleme abordate cu sânge rege și mască pe față, în sensul cel mai adevărat al cuvântului din cauza pandemiei. Deși par a fi banal, dar problema cea mai importantă rămâne asigurarea financiară. Nimic nou, deși rezolvarea ei pare să fie mult mai grea ca în trecut, când statul se implica mai consistent în completarea bugetelor loca­le prin diverse subvenții, ajutoare cu scop determinat etc. etc. Sursele locale de venituri rămân unica soluție de a mări volumul bugetului, îndeplinind planurile propuse. De aceea mi se pare logică propunerea dlui Cornel Andriescu de a monitoriza cu rigurozitate cine și cum plătește taxele și impozitele. O altă sursă am intuit-o în iformația lansată de dl Vasile Bușcu, responsabil de finanțe, care a constatat o economisire a fondurilor de salarii pe baza locurilor vacante. O încercare de economisire a fondurilor poate fi considerată și instituirea unor structuri ce vor deservi ambele comune de pe teritoriul fostului raion Herța. Cum va fi, de exemplu, cea de arhitectură și urbanistică.

După cum vedem, noul Consiliu orășenesc Herța e la început de drum și pas cu pas își asumă noile împuterniciri moștenite de la fostele structuri raionale. Numai că realizarea lor va avea loc într-o formulă mult mai restrânsă de posibilități financiare și umane. Oricum, le dorim succes!


Nu pot încheia aceste rânduri fără să-i felicit pe Alexandru Platonov, aprobat de sesiune la conducerea sferei de servicii sociale și Angela Marcu, care va conduce Biblioteca publică „Gh.Asachi”.


În rest, partea de emoții, o puteți ușor recupera din rețelele de socializare. Iar dacă nu aveți timp s-o faceți, nu sunt sigur că ați pierdut ceva.

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s