Istoria Bisericii din Nesvoia

Până la anii 1800 a fost o Biserică în cimitir. Ea a fost zidită la începutul secolului al XIX-lea din piatră, iar în anul 1889 a fost reconstruită şi sfinţită (au participat 481 gospodari români şi ucraineni). Piatra pentru Biserică a fost adusă din Cetriş (Moldova) de Nicolae Dutca.


Primul preot a fost Barbă Roş din părţile Bălţilor (Moldova). Dascăl a fost Ion Lemni din Balaşneşti. Pe parcursul anilor, în calitate de preoţi au fost: Constantin (România), dascăl Gheorghe Crăciun.


Biserica a fost construită din lemn. În prezent în locul Bisericii este o Cruce mare.


Prin anii 1940 a oficiat serviciul divin preotul Ion Staucinschi din satul Cozăreni, care slujea în satele Nesvoia şi Bălcăuţi, apoi a venit preotul Mihail din satul Iarivca cu dascălul Pavel Budiumoc.Biserica din centrul satului a fost reparată.


Pe timpul „sovieticilor”, Biserica n-a fost închisă, însă preotul a avut multe probleme cu primăria de atunci. Au fost făcute de câteva ori încercări de a închide Biserica, dar oamenii din sat n-au permis acest lucru.


În anul 1999, serviciul divin a fost oficiat de către preotul Gheorghe Buzenco din satul Criva (Moldova) şi dascălul Haralampie Danalachi din satul Bălcăuţi.


În această perioadă Biserica şi-a schimbat înfăţişarea: s-a săpat o fântână, a fost reconstruit gardul.
La reconstrucţia Bisericii din localitate au participat activ enoriaşii Victor Burla, Boris Creţu, Anatolie Burla, Pavel Creţu şi alţii.


În anul 2001, preot al Bisericii devine Ion Jernovei, iar dascăl Pavel Creţu.
În anul 2002 s-a făcut reparaţie în interiorul Bisericii. La aceasta şi-au adus din plin aportul Ghenadie Grigorişin, Boris Creţu, Boris Ciurari, Pavel Parpauţ, Vladimir Calistru. Au pictat interiorul Bisericii Vasile Palamari, Serghei Podlubneac, Lidia Palamari, Natalia Gumeniuc, Grigore Gumeniuc.


În anii 2008-2009, preotul Ion Jernovei şi Mihail Melniciuc, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, au călătorit în Israel şi au adus la Nesvoia o Cruce şi pământ de pe locurile sfinte.


În prezent, majoritatea sătenilor, duminica şi în zilele de sărbătoare, vin la Biserică. Căci numai prin rugăciune şi credinţă în Dumnezeu vom învinge toate neajunsurile şi greutăţile de astăzi.


Vladimir DAMIAN
Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s