Un adevărat slujitor al altarului

Pe parcursul a câţiva ani la rând în sursele de informaţie am citit multe materiale de bună învăţătură şi credinţă de toate zilele în Bunul Dumnezeu, scrise cu mare dragoste de tânărul preot al Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Movila, Ţinutul Herţei, Igor Andronachi, originar din satul Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă.

Părintele Igor Andronachi a absolvit Seminarul, Liceul de Teologie Ortodoxă şi Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, devenind o personalitate bine pregătită, cu studii superioare teologice. Bunul Dumnezeu l-a înzestrat cu un mare dar de a fi un adevărat slujitor la altarul Domnului. Totodată, dispune de calităţi nobile de a sluji cu omenie, sinceritate, dreptate, cinste, iubire, răbdare, cultură duhovnicească, dragoste şi bunătate sufletească.


Predicile sale sunt atrăgătoare şi de mare învăţătură creştină şi sunt ascultate cu deosebită atenţie de enoriaşi, primind în inimi o mare alinare sufletească. Are şi darul de a înşira pe hârtie toate gândurile despre sfânta Credinţă Ortodoxă: despre femeie şi iubire, despre confesiuni duhovniceşti, despre noaptea visurilor, dragostea adevărată, fericire şi bunătate sufletească. Momente de bună învăţătură găsim în materialele publicate: „Icoana”, „Dumnezeu niciodată nu întârzie! Noi întotdeauna ne grăbim!”, „Nimic din ceea ce este pe pământ nu ar trebui să fie mai important decât El”. Dumnealui a scris şi două cărţi de o mare valoare spirituală: „Confesiuni şi sugestii Ortodoxe” şi „Tinereţe – iubire şi inspiraţie”. Pentru a scrie o carte trebuie să ai cunoştinţe largi, dragoste şi multă răbdare. Aceste două cărţi ale părintelui Igor Andronachi au un conţinut bogat duhovnicesc şi sunt citite cu mult interes de iubitorii de literatură religioasă şi de cititorii de bună credinţă.


Citind cu mare atenţie, omul primeşte în suflet multă alinare. Ele ne fac să fim mai buni, să ne apropiem mai mult de sfânta credinţă în Bunul Dumnezeu. Cartea întotdeauna a fost şi este o comoară a sufletului, este pâinea şi bucuria sufletească a poporului, este oglinda frumuseţii şi izvorul nesecat al cunoaşterii istoriei omenirii. Dumnealui a scris şi multe versuri: „Stau înaintea Ta”, „Rugăciune”, „Mănăstirea satului Stălineşrti”, „În lăcaşul Tău”, „Într-o seară întunecoasă” şi altele. Creaţia tânărului preot este consacrată educaţiei tinerei generaţii în spiritul frumosului şi credinţei ortodoxe. Autorul se referă în deosebi la omul care vine în lume din dragoste şi îşi trăieşte viaţa prin dragoste. Această teză este foarte importantă în viaţa de toate zilele. Igor Andronachi se bucură de o mare omenie, stimă şi cinste în mijlocul enoriaşilor. În perioada sărbătorii Sfântului Nicolae de iarnă părintele a vizitat persoanele în vârstă din satul Movila, care nu au posibilitate să asiste la Sfânta Liturghie. Movilenii sunt recunoscători pentru munca de zi cu zi a părintelui Igor Andronachi, care seamănă sămânţa luminii şi dragostea credinţei în Bunul Dumnezeu. Dumnealui se bucură de rodul muncii sale, pe care o face din porunca lui Dumnezeu, cu dragoste şi bună credinţă.


Al doilea an la rând, din iniţiativa părintelui, la Movila se organizează Drumul Sfintei Cruci în jurul satului, făcând rugăciune şi stropind toate uliţele cu agheasmă, tămâind cu tămâie, ca Bunul Dumnezeu să ne audă şi să ne milostivească. Igor Andronachi întreţine relaţii cu Societăţile culturale: Asociaţia sportiv-culturală „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din raionul Noua Suliţă – preşedinte Alexandru Muntean, Societatea culturală „Vatra Prutului” – preşedinte Sergiu Barbuţa, Societatea Bibliotecarii Bucovineni din regiunea Cernăuţi – preşedinte Vladimir Acatrini, care organizează manifestări la comemorarea personalităţilor de cultură şi ştiinţă din ţinutul bucovinean.


Deci, să fim mai buni la suflet, mai milostivi, să dăm o mână de ajutor celor care au nevoie. Aşa îi povăţuieşte pe enoriaşi păstorul lor duhovnicesc, Igor Andronachi, urmând îndemnul Mântuitorului care spune: „Fiţi milostivi, precum Tatăl vostru milostiv este”.

Andrei COLAC,
veteran al muncii culturale
s. Costiceni

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s