
Dacă doriţi ca pe masa de Paşti să aveţi ouă vopsite natural, există câteva metode eficiente şi complet lipsite de riscuri pentru sănătatea întregii familii. Coloranţii din vopselele pe care le găsim în comerţ nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă oul crapă puţin. Pe lângă faptul că dau un aspect urât albuşului, colorându-l, sunt şi destul de nocive. Ouăle de Paşti pot fi vopsite natural, fără chimicale.
Cu ajutorul cojilor de ceapă, a sfeclei roşii, a verzei roşii şi a turmericului, pot fi obţinute culori frumoase, fără substanţe chimice. Iar rezultatul este fantastic. Înainte de vopsire, ouăle trebuie să fie deja fierte tari. De asemenea, nu trebuie să se renunţe la oţet, care are rolul de a fixa mai bine culoarea în coaja oului.
Ingredientele de care e nevoie pentru a obţine 12 ouă vopsite:
Ouă albastre/verzi/maro: 2 ceşti de varză roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri cu oţet de vin;
Ouă portocalii/ruginii, maro: 2 ceşti de coji de ceapă galbenă, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet de vin:
Ouă lavandă/roşii: 2 ceşti de coji de ceapă roşie, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet de vin;
Ouă roz/roşii: 2 ceşti de sfeclă roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet de vin;
Ouă galbene: 2 linguriţe de turmeric, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet de vin.
Mod de preparare. Pentru fiecare culoare trebuie folosite vase diferite, în care se adaugă ingredientele mai sus menţionate. Se aduce la fierbere conţinutul (oţetul se adaugă puţin mai târziu) şi se lasă apoi pe foc mic între 15 şi 60 de minute, astfel încât culoarea lichidului să devină mai aprinsă.
Se ia de pe foc vasul şi se trece prin sită conţinutul. Se lasă lichidul obţinut să se răcească la temperatura camerei (aproximativ 20 de minute), apoi se adaugă câte 2 linguri de oţet în fiecare vas. Ca regulă generală: se adaugă o lingură de oţet de vin la fiecare ceaşcă de apă colorată.
Se pun câte 2-3 ouă fierte tari în borcane şi se acoperă cu lichidul obţinut, apoi se ţin la frigider până se obţine culoarea dorită. Cu cât mai mult se lasă în vopsea, cu atât culoarea va fi mai închisă.
După ce se obţine culoarea dorită, se scot ouăle din borcan cu ajutorul unei linguri şi se lasă să se usuce la aer, pe un tocător sau altă suprafaţă (nu pe un şerveţel). Pentru a le da un luciu frumos, după ce se usucă bine, se şterg cu puţin ulei.