Veteran al culturii herţene

E ca şi cum ar coborî cu magi în strai de îngeri, cu lumina lină a zorilor în ochii abia mijiţi, dar mai mult rătăciţi într-o lume de dor. Şi, totuşi, de ce e atât de durut acest cântec pe nume Folclor?!

Despre Toderică Bilea, un om înzestrat cu har şi talent ieşit din comun, mi-aş permite să vorbesc cel puţin în câteva ipostase.


Nu voi greşi afirmând că în prezent domnul Toderică se află pe un punct culminant în cariera sa de acordeonist, împreună cu cei 48 de ani de activitate în sfera culturii din raion!


S-a născut în familia gospodarului din Pasat, Gheorghe Bilea (tatăl a lucrat tractorist, mama – în colhoz), localitate lângă Codrii Cosminului. Unchii Gheorghe, Vasile, Mircea, Ghiţă Bilea au fost instrumentişti vestiţi în toată Bucovina şi departe de hotarele ei.


Fanfara condusă de Gheorghe Bilea era aşteptată cu mare drag în localităţile din regiune pe la nunţi, cumătrii, hramuri…
„Unde cântă păsătenii,
Acolo pământul geme…”.


În anul 1971, Toderică absolveşte Şcoala de Arte din Cernăuţi (clasa acordeon). Primul profesor la Cernăuţi l-a avut pe regretatul Julien Cramer, un mare specialist la acordeon.


După absolvire a lucrat în calitate de învăţător de muzică la ŞM Buda Mare. Îşi face serviciul militar în termen în oraşul Kaunas. După expirarea serviciului militar, a fost angajat în calitate de director la Casa de Cultură din Dimca (raionul Hliboca).


Din septembrie 1974 până-n prezent lucrează în calitate de şef al Clubului din satul de baştină Pasat.
L-am întrebat, totuşi, de unde a venit acel început de cântec? Răspunsul a fost ferm – de la mama. La vârsta de 12 ani, tatăl i-a cumpărat o armonică din oraşul Sverdlovsk (acolo îşi făcea serviciul militar).
La Şcoala Medie Buda Mare l-a avut ca profesor de muzică pe domnul Gh. Amihalachioaie.
Pe timpurile fostei uniuni cânta la diferite ceremonii familiale, cum erau petrecerile la armată, clăcile, momente ce i-au rămas în memorie pentru toată viaţa.


Folclorul, fără nici o exagerare, este sufletul vieţii lui Toderică Bilea. Or, folclorul este chiar existenţa noastră. Prin datini, tradiţii, obiceiuri, grai, port, cântec, dans ne păstrăm identitatea naţională.
A evoluat pe parcursul a zeci de ani la diferite festivaluri de folclor din raion şi regiune. A organizat, pe lângă Clubul din Pasat, un taraf „Datina Pasatului”, cu care a concertat în majoritatea localităţilor din raion şi pe scena din Herţa. Activează, de asemenea, 6 cercuri: de dans, vocal, de citire.


După cum menţionează domnul Toderică, din cauza COVID-ului, al doilea an nu concertează, nu are dreptul la întâlniri cu spectatorii. Dar, speră că acest val de epidemie va trece şi vom fi din nou cum am fost.
În prezent, din cauza unor „politicieni”, satul Pasat face parte din CTU Voloca. Domnul Toderică, totuşi, va veni la Herţa, unde a avut şi mai are colegi de breaslă, cu care a activat zeci de ani pe tărâmul culturii.
Îi doresc domnului Toderică Bilea să stea şi în continuare de veghe la rădăcinile eterne ale Folclorului.

Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s