În poiene, crânguri, margini de pădure, în locuri necultivate, primăvara apar flori galbene. E ciuboţica cucului – plantă multianuală, formată din rozetă de frunze ovale încreţite, pe vârful tulpinii florale se află florile. Această plantă aparţine familiei Primulaceelor, fiind numită şi primula. Pe partea subterană planta are un rizom cărnos. Seminţele se coc în iunie-iulie.

Florile primulei conţin saponine, flavonoide, Vitamina C. Frunzele sunt foarte bogate în Vitamina C. E de ajuns să consumăm 2 frunze pentru a obţine cantitatea necesară de această vitamină pentru o zi. De asemenea, frunzele conţin saponină, caroten. Rădăcina conţine saponine (5-10%), glicozide, ulei eteric, vitamina C şi caroten. Conţinutul de vitamina C din ciuboţica cucului e de câteva ori mai mare decât în mărar, pătrunjel, ridichea de lună.
De menţionat că frunzele conţin de 3 ori mai multă Vitamina C decât florile şi de 10 ori mai multă decât rădăcina acestei plante.
Ciuboţica cucului se poate folosi şi în alimentare. Se prepară salate, se adaugă la supe, ciorbe. Frunzele se usucă, se toacă şi în decursul iernii se adaugă la salate. Pentru salată, la 100 grame de frunze se iau 80 grame de sfeclă fiartă, 25 grame de ceapă verde, smântână, sare.
Se recomandă să se consume câte 2 frunze crude în fiecare zi. La gust frunzele sunt dulci.
Această plantă e apreciată şi folosită în scopuri curative. Ce proprietăţi are primula? Expectorante, sudorifice, diuretice, calmante, potoleşte spasmele. Pentru prepararea ceaiului se va folosi o lingură de flori şi frunze, adăugând o cană de apă clocotită. Se infuzează 10 minute şi se consumă 1-2 pahare pe zi în caz de inflamare a plămânilor, dureri în gât, insomnie, podagră, furunculi. Pentru suferinzii de astmă, pneumonie, la o lingură de rădăcină mărunţită se adaugă 200 ml de apă clocotită, se infuzează până se va răci şi se consumă câte ½ de pahar de 3 ori pe zi.
Pentru a completa necesitatea de Vitamina C, se prepară infuzie din 10 grame de frunze, la care se adaugă 200 ml de apă clocotită şi se infuzează 15 minute. Se consumă câte ¼ de pahar.
Pentru tratarea bolilor cauzate de răceală şi constipaţiei cronice, Mihail Nosali recomandă 40-60 grame de plante la 1 litru de apă. Se consumă câte ½ de pahar de 3 ori pe zi.
Florile şi rădăcina fluidifică secreţiile bronhice şi uşurează eliminarea lor.
Ciuboţica cucului se poate cultiva şi în locuri nu prea umbrite de pomi. Se plantează toamna câteva plante, sau se seamănă seminţe. În caz că plantele apărute din seminţe sunt dese, apoi toamna cele de prisos le plantăm în alte locuri. Această plantă creşte pe orice soluri. Nu se îngraşă cu gunoi proaspăt.
Frunzele şi florile se culeg în timpul înfloririi, rădăcinile – toamna. Nu colectăm acolo unde sunt puţine plante, de asemenea nu le colectăm pe toate, se lasă vreo 15% pentru răspândire. Rizomii se sapă cu rădăcini mici, se spală în apă rece. Ei se usucă la temperatura de 40-500C. Frunzele şi florile se usucă în poduri sau în locuri încălzite la temperatura de 70-800, de exemplu, pe sobe.
Primula care creşte în ghiveci, pe pervazul geamului, e înrudită cu ciuboţica cucului şi este o formă decorativă a acestei plante. Florile ei sunt roşii, roze sau uneori albe.
I. CRILIUC, pedolog