Atenție la căpușe! Cum să ne apărăm eficient de ele

Plimbările în natură sunt din ce în ce mai dese datorită vremii frumoase și deosebit de relaxante, dar ar fi bine să atragem atenţie la faptul că şi căpușele sunt iubitoare de locuri verzi.
Căpușele sunt insecte de dimensiuni mici, care se hrănesc cu sânge și pot transmite boli grave, una dintre acestea fiind boala Lyme (ce afectează pielea şi sistemul nervos şi este destul de dificil de diagnosticat), însă nu toate sunt purtătoare ale acestei bacterii. Perioada de înmulțire a căpuşelor este primăvara-vara.
Se recomandă să folosim un spray sau o loţiune împotriva insectelor cu efect testat clinic şi asupra căpuşelor, mai ales când întreprindem călătorii în zone calde sau zone în care s-ar putea găsi căpuşe. La întoarcerea din astfel de zone, trebuie să examinăm pielea şi capul cu mare atenţie; la fel şi animalele de companie. Dacă descoperim căpuşe, cel mai indicat este să ne adresăm medicului.
Dacă din diverse motive acest lucru nu este posibil, iată câteva recomandări referitoare la îndepărtarea căpuşelor:
• Folosiţi o pensetă cu vârf fin. Dacă nu aveţi pensetă, folosiţi mănuşi sau acoperiţi-vă mâinile cu șerveţele din hârtie, şi abia apoi folosiţi degetele; nu faceţi această manevră cu mâinile goale.
• Prindeţi căpuşa cât mai aproape de gura ei (partea care se află în piele). Corpul căpuşei va fi deasupra pielii.
• Nu prindeţi căpuşa de burta ei plină de sânge; strângând-o, puteţi împinge fluidul infectat din căpuşă în piele.
• Delicat trageţi căpuşa afară, până când gura ei iese din piele. Nu învârtiţi sau „deşurubaţi” căpuşa, o puteţi rupe şi astfel rămân părţi din ea (gura) în piele.
• Puneţi căpuşa într-un borcan uscat sau o pungă ce se închide ermetic şi păstraţi-o la congelator pentru investigaţii ulterioare, dacă va fi cazul.
• După îndepărtarea căpuşei dezinfectaţi locul muşcăturii cu alcool medicinal sau altă soluţie antiseptică.
Dacă nu aţi reuşit să îndepărtaţi căpuşa, insistaţi să găsiţi un medic sau un lucrător medical specializat.
Simptomele pot include: durere, edem, eritem (roşeaţă), ramificaţii roşii ale pielii, puroi, febră sau frisoane, umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.
Se interzice sufocarea sau arderea căpuşei, căci poate determina eliberarea fluidului infectat în corp, ceea ce poate creşte riscul infecţiei.
Totuşi, cel mai bine este să prevenim muşcăturile de căpuşe şi să utilizăm spray-urile sau loţiunile speciale, disponibile în farmacii; este recomandabil să avem cu noi un astfel de produs mai ales când plecăm în concediu, dar şi pentru un weekend în natură.

(Doctorul zilei)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s