Moment de reculegere în amintirea foştilor combatanţi…

În fiecare an elevii cupceni, îndrumați de bunii lor dascăli, comemorează Ziua Memoriei și Reconcilierii, dar și Ziua Victoriei.


În cabinete, pe culoarele școlii, în incinta Bibliotecii și a Muzeului local sunt amenajate expoziții de cărți, ziare, reviste, pliante, fotografii, desene, aplicații dedicate acestor evenimente ce trebuie să le cunoască tânăra generație. În muzeul nostru istoric este o mapă cu diferite materiale dedicate celor care au participat, au ajutat frontului, dedicate veteranilor, copiilor foștilor combatanți… La lecțiile memoriei elevii privesc filme documentare și concerte de comemorare ce au loc în aceste zile.


În anii precedenți le felicitam pe două dintre fostele participante ale celui de-al Doilea Război Mondial din satul Cupca, veterane ale muncii pedagogice, fostele profesoare Elizaveta Bogdaniuc și Zinaida Poleanscaia. Cu părere de rău, deja de doi ani ambele au trecut în eternitate, așa că acum le pomenim la careul școlar, comemorând memoria lor cu un moment de reculegere, apoi aprindem câte o lumânare în capelița aflată lângă biserica satului.


Cu buchete de flori, membri ai comitetului școlar merg și la mormântul fostei profesoare Zinaida Poleanscaia, invitați fiind de fiica acesteia, d-na Tatiana Poleanscaia. Tot aici, o pomenim simbolic și pe cealaltă fostă profesoară a acestei școli, Elizaveta Bogdaniuc, care-și odihnește sufletul în cimitirul satului Pătrăuții de Jos, fostă deportată și reabilitată. Ambele au fost surori medicale în timpul războiului.
La rugămintea noastră, dar și a rudelor celor două veterane sunt pomenite și la slujba de la biserică din preajma acestor zile.


Memoria lor, a tuturor celor care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, s-au aflat în spatele frontului, dar și a celor ce au avut de suferit, fiind deportați, judecați fără vină, împușcați la Fântâna Albă, ce nu s-au întors din Siberia și Kazahstan, trebuie să rămână vie pentru noi și generațiile viitoare.

Eleonora SCHIPOR,
pedagog-organizatoare la CIE Cupca

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s