Memoria rămâne mereu vie

De Ziua Memoriei și Reconcilierii, dar și de Ziua Biruinței în cel de-al Doilea Război Mondial, un grup de elevi ai Liceului din Pătrăuții de Jos, membri ai ansamblului de dansuri „Mugurel” și ai cercului literar „Lira” ce activează pe lângă Căminul cultural din satul natal, au depus flori vii și lumânări la două monumente din localitate. Ambele monumente se află în fața primăriei satului Pătrăuții de Jos. Primul este ridicat în memoria tuturor participanților la cel de-al Doilea Război Mondial, al doilea, înălțat de Societatea regională „Golgota”, este ridicat în memoria tuturor mamelor care au suferit și s-au jertfit pentru copiii lor. Deoarece în luna mai sărbătorim și Ziua Mamei, este un omagiu adus tuturor mamelor ce au suferit în timpul războiului, deportărilor, foametei, necazurilor prin care au trecut de-a lungul vremurilor.


Mai întâi am amenajat o expoziție în incinta Căminului cultural, dedicată evenimentelor din data de 8 și 9 Mai. Pe urmă, îndrumați și susținuți de conducătoarea artistică a Căminului cultural, doamna Natalia Balan și subsemnata, ne-am îndreptat spre cele două monumente. Aici, am păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor războiului și teroarei staliniste, am vorbit despre importanța acestor date, dar și a monumentelor ridicate peste tot în lume. Vom menționa că în satul nostru de baștină sunt trei asemenea monumente comemorative. Cel de-al treilea, în memoria jertfelor deportărilor, având gravate în granit și numele tuturor pătrăucenilor care au avut de suferit în acele vremuri de restriște, se află în noul cimitir al satului.


Asemenea momente educă la tânăra generație sentimentul patriotic, dragostea de neam și baștină importanța și valoarea unor asemenea date în istoria lumii, a Europei, a țării, a locurilor natale.


Sincere mulțumiri aducem tuturor pentru participare și pentru că memoria unor asemenea evenimente rămâne mereu vie în inimile noastre.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s