Apariția unei cărți în zilele noastre este un eveniment. Cu atât mai mult, când ea apare în limba română, deoarece, în cele mai dese cazuri, constituie un efort spiritual și financiar al autorului. Zilele trecute la CIE Probotești a avut loc un dublu eveniment cultural. Doamna profesoară Tatiana Tutunaru a prezentat în fața colegilor și oaspeților invitați cele două cărți ale sale recent apărute. E vorba de volumele „Școala din Probotești” și „Probotești – file de letopiseț”, scrisă în colaborare cu preotul Teodor-Cătălin Budacă din Racovăț, satul cel mai apropiat și cel mai îndepărtat în același timp, datorită frontierei stabilite definitiv în 1944.
Situația de pandemie nu a putut permite organizarea unei manifestări în toată legea, cum se obișnuiește la Probotești. Totuși, cei aflați în sală, au constituit floarea intelectualității locale: preoții Constantin Costea, Vasile Molodeanov, dl staroste Ion Pantea, Minu Pavalachi, șeful sferei învățământului comunei Herța, Vasile Ioneț, directorul Școlii din Iordănești, colectivul pedagogic în frunte cu directorul Mihai Iovița, veterani ai învățământului public, Vitalie Zâgrea și Marin Gherman, jurnaliști la Agenția de știri „BucPress” din Cernăuți.
Toți au rămas impresionați de prezentarea făcută de autoare – o frumoasă și captivantă lecție de istorie a vetrei natale. Celălalt autor, preotul Teodor-Cătălin Budacă a fost prezent la eveniment prin Internet, mulțumind tuturor pentru prezență.
Ambele cărți sunt adevărate surse documentare pentru generațiile care vin. Autoarea a cercetat cu migală izvoarele, reușind să reconstituie un tablou veridic al vremurilor ce au trecut, cu schițe de portret și biografii ale personalităților care au fost adevărați semănători de lumină pe parcursul anilor.
În paginile lor își găsesc numele câteva generații de proboteșteni, condițiile de tipar sunt excelente, cu toate că cheltuielile au fost suportate de autori. În așa fel, putem spune că doamna Tatiana Tutunaru a realizat una din cele mai frumoase investiții menite să ducă mai departe, pentru generațiile care vin, istoria legendară și dramatică a satului plasat pe două hărți de intemperiile istoriei.
Suntem siguri că ambele lucrări vor găsi calea spre inimile cititorilor de toate vârstele, deoarece ele ne argumentează că fără trecut, prezentul și viitorul nu au nici o șansă să ne ofere răspunsuri la întrebările majore ale spiritului nostru: cine am fost și cine suntem.
Vasile BÂCU
P.S. Zilele trecute, doamna Tatiana Tutunaru a fost oaspete al emisiunii „Rezumat” (cea de a 47-ea ediție) difuzată de postul de televiziune TVA. Emisiunea poate fi urmărită și pe FB, accesând: https://www.facebook.com/tva.ua.channel/posts/4091037737608375