Mare sărbătoare creştină la Fundoaia

„Istoria după Biblie trebuie să fie şi a fost totdeauna, cartea de căpitenie a popoarelor şi a fieştecărui om îndeosebi”
Mihail Kogălniceanu (1817-1891)


Ziua de joi, 3 iunie, le-a oferit enoriaşilor din Ţinutul Herţa posibilitatea să participe la o slujbă arhierească la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Fundoaia, unde s-a resfinţit Sfânta Masă din Altar şi înnoirea iconostasului. Această zi s-a transformat la Fundoaia într-o mare sărbătoare, care a făcut să vină aici nu numai enoriaşi din localitate, dar şi din multe sate învecinate, având oaspeţi credincioşi şi din raioanele Hliboca, Noua Suliţă, Cernăuţi.


Fundoaia – sat nu prea mare după numărul locuitorilor, dar cu renume mondial. E vorba de Barbu Fundoianu (B. Vexler). Numele de poet şi-l ia de la denumirea satului Fundoaia, situat în apropierea Herţei (doar la 10 km), unde bunicul său Naftuli Vexler avea moşie (ca arendaş). Se consideră că B. Fundoianu s-a născut la 14 noiembrie 1898, în Fundoaia sau Herţa.


La Iaşi a urmat liceul şi trei ani la Facultatea de Drept, apoi Facultatea de Filologie. În Franţa, sub numele de Benjamin Foundane, poetul Barbu a devenit cunoscut şi în literatura franceză, publicând în limba franceză cronici literare, eseuri, poeme, studii filozofice, înfiinţează aici un teatru românesc, colaborează la periodicele culturale din Franţa, Belgia, Argentina, Bruxelles.


O altă familie de oameni culţi, care s-au stabilit cu traiul prin multe sate din Ţinutul Herţei şi Hotin, devenind stăpânitori de moşii, au fost Holbăneştii, care, la rândul lor, au construit multe lăcaşuri sfinte.


În 1748 iulie 23, Holban stăpânea şi în Fundoaia, deoarece preotului Simion i se trimite binecuvântare de la episcop ca să fie la parohia din Fundoaia, satul lui Nicolae Holban, ca să nu fie biserica închisă. Pentru această Biserică cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, la 8 iulie 1753, cumpără o evanghelie de la preotul Grigorie de la Biserica Banu din Iaşi şi un Miniat, adică cazania lui Ilie Miniat. La această dată, Holban era căpitan.


Biserica din satul Fundoaia, proprietatea lui Nicolae Holban, fiind cu totul învechită, dărâmată şi cu paie acoperită, era necesar să se ridice alta, nouă. Acea biserică a funcţionat până în zilele noastre. Ţin minte cum arăta această biserică – locaş de închinăciune de pe timpuri. Astăzi se mai păstrează locul curat şi Masa de piatră neclintită din Sfântul Altar.


Actuala biserică a fost adusă de la Beceşti prin anii 1992, pe când a fost sfinţită Biserica nou construită cu hramul Cuvioasei Paraschiva, construită doar în jumătate de an de preotul paroh de atunci Mihail Jar cu enoriaşii satului şi alţi oameni de bună credinţă.


Cu dispoziţie bună, preotul paroh la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Fundoaia, protoiereul Vasile Cazac, însoţit de copii cu flori în mâini, profesori, preoţi, oameni de rând au ieşit cu pâine şi sare să întâmpine oaspeţii dragi.


Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ÎPS Siluan, Episcop de Herţa, ajutat de Arhimandritul Nichita, secretarul Mitropoliei Cernăuţilor şi Bucovinei, Pavel Dumitru, protopopul de Herţa, Ioan Gorda, protopopul de Hliboca, cu un sobor de preoţi şi diaconi, însoţiţi de un cor de băieţi, tineri profesionişti.


Cuvântul de predică l-a rostit Ioan Gorda, preot paroh la Biserica ortodoxă din Voloca, vorbind celor prezenţi despre importanţa resfinţirii acestei biserici.


ÎPS Siluan, Episcop de Herţa, i-a felicitat pe toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie şi a înmânat Gramota cu Binecuvântare Arhierească de la Mitropolia Cernăuţi.


Cuvinte frumoase de felicitare a primit preoteasa Elena Cazac de la tata Ioan Gorda, de la soţ, prieteni, fini, enoriaşi, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 40 de ani. La mulţi ani!

Text şi foto Vasile LUNCAŞU,
s. Mogoşeşti, Herţa

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s