Fără dreptul de a uita

Poetul Ilie Motrescu, comemorat la București

Anul 2021 este anul când regretatul poet crăsnean Ilie Motrescu ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Desigur că ne vine greu să ne imaginăm cum ar fi arătat astăzi Poetul, dacă ar fi trăit. Plecat fără voia sa, la nici 28 de ani împliniți, el a rămas în memoria celor care l-au cunoscut personal, dar și în imaginea celor ce nu l-au cunoscut, mereu tânăr. L-am văzut și mi-am făcut închipuirea din pozele rămase și cele povestite de familia sa de la Crasna.

Suita de manifestări omagiale a debutat anul acesta la București. Capitala României pe tot parcursul lunii iulie este gazda unei expoziții de valoare, sub genericul „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”, aflată în incinta Muzeului Național al Literaturii Române. Expoziția a fost pregătită cu multă muncă și efort de neobositul domn Laurențiu Dragomir, președintele App Protecția Patrimoniului. Do­m­nia sa, anume prin intermediul familiei Motrescu de la Crasna, s-a apropiat mult de nordul Bucovinei, deoarece are cărți publicate despre monumentele de cult din ținutul nostru, a pregătit cu susținerea și ajutorul fraților și surorii Motrescu (cu părere de rău cei mai mulți trecuți deja în eternitate), monografia acestei comune, cât și o carte despre regretatul lor frate „Ilie Motrescu – Restituiri”.


Acum a adunat materiale despre poet și obiecte vechi din Crasna, le-a pregătit și a muncit pentru a le expune în cele două camere oferite gratuit de direcția Muzeului Național al Literaturii Române. La pregătirea acestei expoziții și-a adus contribuția subsemnata, care a donat cărțile dedicate lui Ilie Motrescu (4 la număr), cele ale poetului, printre care „Cântarea Carpaților”, apărută deja în 3 variante, ultima bilingvă, Folclorul crăsnean cules de regretatul poet, cât și cartea regretatului deja Ion Țâbuleac, din Chișinău, „Am iubit cu atâta nădejde…”.


De asemenea am transmis și cărțile altor autori unde sunt incluse fie versuri ale copământeanului nostru, fie materiale în proză dedicate scurtei sale vieți și operei nemuritoare, ziarele cu materialele proprii, dar și a altor autori, portretul pictat de pictorul ucrainean Mykola Bendas, traducerile poetei și traducătoarei ucrainene Maria Gulei. (Păcat că a lipsit de la expoziția dată ștergarul cu chipul poetului cusut de profesoara și meșterița populară ucraineană, Liubov Vascul). Avocatul, poetul și epigramistul Emil Ianuș din comuna Horodnicu de Sus, România, a sculptat în lemn un basorelief al poetului martir, care l-a oferit pentru câteva zile expoziției în cauză, mai departe urmând să-și ocupe locul în colecția sa.


Pe data de 6 iulie, anul curent, a avut loc vernisajul expoziției în cauză, la care au fost invitați și câțiva bucovineni printre care subsemnata, Natalia Clioț, conducătoarea artistică a Căminului cultural din Pătrăuții de Jos, Vasile Barbuța, nepotul fratelui mai mare al poetului Constantin (Tatinuț) Motrescu.


De la București ne-au onorat cu prezența lor, domnul director al Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, avocatul Antonie Popescu, scriitorul, directorul Centru Cărți al Institutului Cultural Român, An­drei Novac, restauratoarea și muzeografa Petronela Fotea de la Muzeul Țăranului Român, mereu neobosita activistă a Asociației ASCIOR, directoarea executivă a acestei prestigioase organizații creștine de binefacere, dar și a Fundației Spirituale „Mi­hai Eminescu”, doamna An­gelica Stănciuloiu, domnul Senior Editor al revistei „Independența română”, participant al conferințelor de la Pitești în memoria celor ce au avut de suferit de pe urma regimului comunist, organizat de Fundația culturală MEMORIA, Horațiu Măndășescu, alți oameni de bună credință, lucrători ai Muzeului, invitați.


În cuvântul de deschidere, gazda acestei expoziții, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, dl Ioan Cristescu, a menționat valoarea și importanța organizării unor asemenea măsuri culturale, felul cum sunt apreciate, vizitate și a propus de a tipări o monografie despre poetul crăsnean Ilie Motrescu. Dl Laurențiu Dragomir s-a referit la felul organizării acestei expoziții și a vernisajului în cauză, la personalitatea poetului, numit „Un Labiș al Bucovinei”, la faptul că ea va fi transferată după închiderea sezonului la baștina poetului, la Crasna. Personal am vorbit mai detaliat despre viața și activitatea poetului, ziaristului, folcloristului și patriotului român Ilie Motrescu. Am menționat, bineînțeles, efortul și munca depusă de dl Laurențiu Dragomir în pregătirea expoziției „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”. Am mulțumit și direcției Muzeului Național al Literaturii Române, tuturor invitaților pentru faptul că au fost prezenți la omagierea poetului nord-bu­covinean. Celor prezenți le-am dăruit câte un exemplar al revistei pentru copii „Recreația mare” (fondator Marina Șapcă), dar și câteva cărți. Directorul Muzeului, la rândul său ne-a dăruit câteva cărți de mare valoare literară. Le mulțumim din suflet, tuturor celor care au fost prezenți la vernisaj, care au vizitat și vor vizita în continuare expoziția. Datorită efortului depus de dl Laurențiu Dragomir, dar și a câtorva crăsneni, această valoroasă expoziție va fi transferată în incinta unei încăperi care se amenajează acum, la Gimnaziul din Crasna, unde va fi organizată și comemorarea poetului Ilie Motrescu.


Măsuri omagiale vor mai fi organizate pe tot parcursul acestui an, în mai multe localități din nordul Bucovinei. Numele poetului-martir Ilie Motrescu nu va fi dat uitării. Este de datoria noastră, a tuturora, să păstrăm vie memoria sa.


Eleonora SCHIPOR

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s