E PRESTIGIOS ȘI CU FOLOS SĂ FII STUDENT LA UNIVERSITATEA „ȘTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA

Săptămâna trecută, la 15 iulie, Curtea Constituțională a Ucrainei a confirmat ca fiind constituțională Legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat, ceea ce ne dă de înțeles că nimic nu se va schimba în favoarea limbii noastre materne în învățământul mediu general, adică în școlile care își mai păstrează statutul de instituții cu predarea în limba română. Și tot la 15 iulie, la Casa Națională a Românilor din Cernăuți, au fost primite dosarele absolvenților care doresc să-și continue studiile la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Deși nu există vreo legătură între aceste două evenimente, le-am pus alături ca un îndemn la deșteptare și încurajare pentru părinții care refuză să-și înscrie copiii în clasele cu predarea în limba română, deoarece învățământul în limba maternă îi lipsește pe copii de viitor. Din interviul cu profesorul dr. Ștefan PURICI, prorector (relații internaționale și dezvoltare europeană) al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, se evidențiază destul de clar că nu e dreaptă judecata celor care renunță la limba maternă, înstrăinându-și copiii de identitatea dată de Dumnezeu din clipa când au văzut lumina zilei. Și cu limba română se poate ajunge departe, cei care o cunosc având mai multe oportunități, o deschidere mai largă în spațiul european. Dar mai convingător și mai competent ne spune despre toate acestea dr. Ștefan Purici.

– Domnule profesor, timp de două zile ați primit dosarele absolvenților școlilor medii și din licee care doresc să învețe la Universitatea din Suceava. Vă rog să ne spuneți câte locuri oferiți tinerilor din Ucraina, care sunt cerințele de admitere?
– În fiecare an, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează admiterea în două sesiuni – din iulie și cea din septembrie. De fapt, în cele mai multe cazuri toate universitățile din România procedează la fel, fiindcă rămân locuri libere după sesiunea de vară. Pentru românii de pretutindeni, atât din apropierea granițelor, cât și din diaspora, organizăm admiterea în iulie, când avem cele mai multe locuri bugetare. La Universitatea noastră, pentru etnicii români avem 300 de locuri la studii de licență și 240 la masterat. Acestea presupun că un candidat care devine student este scutit de taxă și va obține o bursă de 65 de euro, iar cei de la studii de masterat primesc câte 75 de euro pe lună. Un plus pentru cei care vor începe studiile de licență în anul I este că vor primi și un mini calculator, pentru folosință în cadrul orelor de facultate, la seminare, aplicații practice. Ei vor beneficia și de un abonament lunar la telefonie mobilă, de o capacitate suficientă pentru activitățile on-line sau practice pe parcursul unei luni. Pentru admiterea din acest an am organizat două centre în Republica Moldova (Chișinău și Sângerei) și unul în Ucraina, la Cernăuți. Timp de două zile am primit dosarele candidaților cu actele de studii originale pentru a fi transmise la Universitatea din Suceava.
– Cât de atractivă este oferta educațională 2021 la Universitatea „Ștefan cel Mare”?
– Paleta programelor de studii, de specializări, este foarte bogată. În acest an am venit cu peste 15 programe noi la studii de licență și de masterat, programe orientate spre noile meserii, foarte solicitate pe piața muncii de azi și de mâine. Încercăm să oferim posibilități multiple de angajare pe piața muncii, înlocuind programele ce produc specialități mai puțin solicitate cu altele noi – tehnologii moderne, inteligență artificială, medicină etc.
– Primiți la studii de masterat tinerii cu diplomă de licență din Ucraina?
– Orice absolvent de licență poate deveni student la Universitatea din Suceava în cazul depunerii actelor. Etnicii români din afara granițelor sunt susținuți de Statul român cu finanțare și burse, adică ei sunt în­ma­triculați la locurile fără taxe, care sunt destul de mari, circa 2700 de euro pe an.
– Ce impresie aveți despre absolvenții școlilor noastre care au depus dosarele în aceste două zile? Va trebui să mai susțină vreun examen de admitere la Suceava?
– Din certificatele de studii medii am constatat că sunt buni și foarte buni, având un punctaj înalt inclusiv la evaluarea externă de stat. La cele mai multe facultăți admiterea se realizează în baza notelor obținute pe parcursul școlii, liceului. Se ține cont de media la profil, sunt situații când este aleasă cea mai mare notă la profil. La unele specialități, însă, candidatul trebuie să susțină anumite teste. Bunăoară, la medicină se susține examen la biologie sau chimie, la științele educației – te­ste de competențe care pun în evidență capacitatea candidatului de a lucra ca educator.
– Cine n-a reușit acum sau stă la îndoială, mai are o șansă în septembrie?
– Cei care n-au reușit sau au fost respinși din motiv că au ales o opțiune pentru care aveau note prea mici, pot încerca la sesiunea de toamnă, la 2 septembrie. Însă în acest caz e puțin posibil să obțină un loc la căminul studențesc. Cei admiși în iulie sunt asi­gurați în întregime cu locuri la cămin. În septembrie e mai dificil, căci interesul pentru Universitatea din Suceava e foarte mare, îndeosebi sunt mulți doritori din Republica Moldova.
A consemnat:
M. AND­RIEȘ

P.S. Ca ajutor la primirea dosarelor prorectorul a avut-o pe domnișoara Maria Costaș, studentă promovată în anul III, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, cu specializarea engleză și română. Născută la Horecea Urbană, după absolvirea Şcolii nr.13 de acolo, Maria a urmat Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți. Rezultatele obţinute de ea la evaluarea externă combat afirmaţiile şefilor de la Ministerul Învăţământului Ucrainei că elevii din şcolile cu predarea în limba română înregistrează cel mai scăzut punctaj la testările de stat. Maria Costaş, absolventă a Gimnaziului „Alexandru cel Bun” (anul 2019), a dat dovadă de rezultate excelente, acumulând la evaluarea externă de stat 193 de puncte la istoria Ucrainei, 191 la limba ucraineană şi 188 la limba engleză. Amintim că maximul e de 200 de puncte, ceea ce atestă că proaspăta absolventă, beneficiară a unei burse de la Președintele Ucrainei, putea să intre la orice facultate cu profil umanitar din Ucraina. Și alţi elevi din clasa profesoarei Severina Pavel (bunăoară, Cristina Şabanova) au obţinut un punctaj la fel de înalt. Cu toate că le erau deschise uşile aşezămintelor de învăţământ superior din Ucraina, cei mai buni (cinci din cei 12 absolvenţi), printre care şi Maria, au ales să înveţe la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Şi dacă mai demult unii tineri mergeau la studii în România deoarece nu aveau altă alegere sau pentru o bursă asigurată, motivaţia celor care pleacă în ultimii ani este obţinerea studiilor de calitate. Pentru cei care vor să-i urmeze exemplul, Maria are un sfat: să nu le fie teamă, că dacă te ții de carte nu e greu să faci față standardelor înalte. „Suceava e ca și cum ai fi acasă”, spune Maria, povestind că, în zilele de vineri după masă, la microbuz se întâlnesc tineri din Mahala, Ostriţa, Voloca, Ţureni… Prieteniile se leagă pe parcursul celor 80 kilometri dintre Suceava şi Cernăuţi. Or, acolo, la Universitate n-au timp de pierdut, folosesc orice minut pentru a nu rămâne în urma semenilor din România.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s