PRIN FOC ȘI IUBIRE, DIN BOIAN LA CERNAUCA HURMUZĂCHEȘTILOR, CU POPAS SENTIMENTAL LA VATRA SADAGUREI

Trebuiau să se întâlnească drumurile eroilor cărții lui Gheorghe Botă cu cele ale relicvelor adunate de Silvica Leah, ajutată și de mama sa, Felicia Fedoreac, la mansarda casei lor din Sadagura. De fapt, e un adevărat muzeu, așa cum și l-a dorit din anii de școală. Ambii, cu rădăcinile adâncite în moșia lui Ion Neculce a Marelui Boian, au și destine asemănătoare, trăind într-un anturaj unde nu se vorbește limba maternă, româna de acasă. Dar au luat cu ei dragostea cea dintâi pentru poveștile auzite în copilărie, Gheorghe Botă făcându-se cunoscut ca un împătimit al scrisului, iar Silvica Leah – o neostenită căutătoare și adunătoare de lucruri din trecut, frumos rânduite în muzeul ei privat, vizitat de multă lume, înregistrat la primăria Cernăuțiului. Gheorghe Botă e felcer de specialitate, dar, trăind la Cernauca, n-a putut să treacă pe lângă istoria acestei localități marcate de duhul renumitei dinastii a Hurmuzăcheștilor. Fiind în trei rânduri ales în fruntea satului, ca primar, a avut acces la vechi documente păstrate în arhiva primăriei. A scris file din istoria localității, iar recent a scos o carte de proză scurtă – povești de viață ale unor oameni de odinioară în contextul evenimentelor istorice concrete. „Destine din foc, pământ și iubire”, s-ar traduce din ucraineană în limba română. Nu putem să-i reproșăm că scrie cum îi este mai ușor – în ucraineană. Dimpotrivă, mi se pare că e bine să avem și asemenea români printre noi, dacă aceștia nu se rușinează de obârșia lor. Iar Gheorghe Botă nu ascunde că e român, ba chiar povestește cu umor despre porecla familiei sale, despre tatăl său, vestit la Boian ca poet popular.


Cartea sa n-a fost prima care a urcat la mansarda-muzeu a celor două românce din Sadagura. Până la declanșarea covid-ului Dmitro Sirman, unul din cei mai activi membri ai Societăţii „Baronul von Gartenberg”, și bun vecin cu stăpânele casei, a venit cu ideea să lanseze aici cartea savantului Serhii Pyvovarov despre monetăria din Sadagura de sub Cernăuţi, editată în 2018 la Kiev. Totuși, în preajma acestui eveniment emoțiile gazdelor erau de la pământ până la cer. Pentru că așteptau oaspeți dragi – nănașii Lidia și Mihai Huțcal, cântărețele din ansamblul „Cernivceanka”, printre care doamnele române de succes, Ana Toderișina și Aliona Costea, vecini și prieteni, cum sunt Dmitro Sirman, Iuri Burega, Angela Botă, profesoara universitară dr. doc. Veronica Hrițcu. Și invitatul principal, Gheorghe Botă a venit cu susținători importanți – fiica Elena, care în calitatea-i de specialist în filologia ucraineană îl corectează și îl redactează, și nepoțica Ana, un promițător talent în arta instrumentală, ea armonizând atmosfera cu arcușul pe coardele viorii. Nu știu cât de bine privită și primită de alți oaspeți a fost surpriza mea, dar, fiind 26 iunie, ziua simbolului nostru național, i-am dăruit autorului cărții un Tricolor să nu uite de unde vine și cine este, în orice limbă ar vorbi și ar scrie. Cred, totuși, că nu uită și nu va uita că i-am văzut ochii în lacrimi când cernăuțencele-cântărețe au dat glas imnului din perioada românească a ținutului nostru „Cântă cucu-n Bucovina” sau când au cântat despre Bucovina ruptă-n trei părți (așa e varianta ucraineană).

Deși am mai scris, nu pot să nu amintesc de Vasile Alecsandri, care are cea mai lungă stradă în această veche suburbie, precum și de „Iorgul său de la Sadagura”, izolat la moșia de la țară, căinându-se: „O! Sadagură, Sadagură!… Unde sunt mulțumirile ce cuprinzi în sânul tău?… Unde-s chiflele? Unde-i berea? Unde-s cartofele? Unde-i șnițelul tău?… Dar valțurile tale cele șvăbești?…”. Noi am avut parte de ceva mai bun decât chiflele și berea. Ieșind în curte și admirând grădina impecabil gospodărită, ne-am oprit sub răcoarea cireșilor, ascultând vioara Anișoarei, servind dulciuri stropite cu tăria din urzici a priceputului în ale ierburilor de leac, Dmitro Sirman. După o asemenea lansare, Gheorghe Botă se bucură de o popularitate și mai mare. Cărțile sale vor rămâne, pentru că sunt scrise sincer și cu iubire. Rămân nu neapărat numai operele celebre ale marilor scriitori, încununați cu laurii Premiului Nobel, cum sunt Tagore, Kipling, Hemingway, Marquez etc., ci și cartea citită măcar de un singur om – azi, mâine, peste zece, o sută de ani. În această privință Gheorghe Botă se poate considera un debutant fericit cu prima sa carte de istorioare sfătos povestite, cu toate că e un diletant în ale scrisului și nici nu pretinde că face literatură. El are cititori în mediul în care trăiește – destul de mulți, că ar putea să-l invidieze chiar și unii literați cu zeci de cărți și carnet de membru al Uniunii Scriitorilor. Nu ne îndoim că se va bucura de succes și al doilea volum, editat ca și primul la solicitarea numeroșilor săi cititori, care îi urmăresc postările pe Facebook.


Poveștile de viață ale unor oameni de odinioară întruchipează dramele și tragediile prin care au trecut neamurile Bucovinei, exprimă dorurile și aspirațiile moștenite de la generațiile din trecut. Și veșmântul lingvistic pune în evidență coloritul bogat al ținutului nostru, sortit să reziste și să prospere sub diverse stăpâniri. Se vede că autorul este un sensibil observator și cunoscător al creației populare, vorbirea personajelor fiind firească, specifică zonelor de unde provin ele.


De-același sânge cu autorul și având rădăcini comune la Boian, nu pot trece cu vederea faptul că el scrie nu în limba mamei, ci în ucraineană, limba comunității în care a trăit și a condus-o ca primar. Poate tocmai îngemănarea aceasta de tradiții și spiritualitate i-a dăruit scânteia de talent, l-a făcut atât de popular chiar de la prima sa carte. În continuare, propun cititorilor transpunerea în limba română a uneia din povestiri, care cuprinde un segment din viața de odinioară a românilor din Boian.

Maria TOACĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s