Beceştii, în haină de sărbătoare

Sfântul Irineu scrie: „Unde este Biserica, acolo e şi Duhul Sfânt
şi unde e Duhul Sfânt, acolo e şi Biserica şi tot harul”

Nu se poate vorbi despre morală în afară de Biserică. Biserica este viaţă, morala este trăire. Biserica este stâlp şi temelie a adevărului. Morala este stâlpul şi temelia familiei, persoanei şi neamului.


La slujbele bisericeşti, locul central îl ocupă Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care reprezintă calea cea mai importantă prin care creştinii sunt chemaţi să se apropie de Dumnezeu şi să se întâlnească cu El: să se dăruiască pe ei înşişi şi să primească harul Lui cel Sfânt.


Frumoase momente din viaţa creştină se petrec în Ţinutul Herţa. În ziua de sâmbătă, 31 iulie 2021, la Biserica cu hramul Cuvioasa Parascheva din s. Beceşti s-au adunat un sobor mare de preoţi din satele vecine, având ca oaspeţi de onoare preoţi din România şi Serbia, care au participat la Sfânta Liturghie de resfinţire a Pristolului (masa Sf. Altar), schimbarea podelei în Biserică şi punerea aleilor de piatră în ogradă şi în jurul Bisericii.


Tot sâmbăta, la 4 iunie 2016, la această Biserică a fost sfinţit noul Iconostas de lemn, ornamentat în stil tradiţional, la care au participat mulţi preoţi în frunte cu ÎPS Meletie (pe atunci) Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei, împreună cu Episcopul Longhin, stareţul Mănăstirii Înălţarea Domnului din Bănceni.


…După tradiţia străbună, oaspeţii sosiţi la Beceşti au fost întâmpinaţi cu flori, pâine şi sare de către copii bine pregătiţi de profesorii şcolii din localitate şi de părinţi.


Oficierea solemnă a slujbei de resfinţire a Bisericii a fost oficiată de către ÎPS Siluan, Episcop de Herţa, însoţit de Arhimandritul Nichita, secretarul Mitropoliei Cernăuţilor şi Bucovinei, Dumitru Pavel, protopop de Herţa, cu un sobor mare de preoţi, ajutaţi din nou de corul de băieţi bine pregătiţi profesional.


Cuvântul de învăţătură la această Sfântă Liturghie a fost rostit de Protoiereul Ioan Cărăuşu, parohul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Mihoreni, născut la Beceşti, cunoscând bine istoria Bisericii din localitate.


A vorbit frumos, pe înţelesul tuturor, cu fapte concrete, mai întâi despre viaţa Sfântului din acea zi, apoi despre oamenii simpli din sat, care, în toată această perioadă, au avut grijă de Sfântul lăcaş, făcând unele reparaţii pe ascuns, de multe ori noaptea târziu de frica celor care au fost fără de credinţă. Aici au fost numite multe familii de oameni gospodari, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu se temeau de nimic, păstrând credinţa şi Biserica pentru urmaşii noştri.


ÎPS Siluan, Episcop de Herţa, a mulţumit tuturor pentru prezenţă la Sfânta Liturghie şi tuturor celor ce sprijină Biserica cu fapte bune. Preotul-paroh Constantin Pet­ro la fel a mulţumit enoriaşilor pentru ajutorul acordat la reparaţia bisericii, apoi a înmânat cadouri de preţ în semn de recunoştinţă.

Text şi foto de
Vasile LUNCAŞU,
s. Mogoşeşt
i

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s