Evantai de sărbătoare, tradiții, obiceiuri și folclor la Herța

Vineri, 20 august, în Piața centrală a orașului Herța au avut loc mai multe evenimente deosebite. Pe lângă tradiționalele festivități dedicate celei de a 30-a aniversări a Independenței Statului Ucrainean, a revenit, după absența de anul trecut, provocată de pandemie, și cunoscutul Festival „La izvoare”.


Corturile cu expoziții de prezentare a fiecărei localităţi, colecțiile de artizanat ale meșterilor populari, fanfara care se auzea în întreg orașul, mirosul bucatelor tradiționale și chiar fântâna arteziană din piața centrală creau o atmosferă cu adevărat de sărbătoare pe care, din motive obiective, nu am mai simțit-o demult în orașul nostru.
După mesajul de felicitare a dlui primar Vasile Scripcaru a urmat înmânarea diplomelor de onoare unora dintre cei mai distinși reprezentanți ai comunității noastre. Cu aceiași misiune au venit și Oleksandr Kaspruk, vicepreședintele Consiliului Raional Cernăuți, Ludmila Onofriese, consilieră a deputatului din Rada Supremă, Gheorghe Mazurașu. În fața mulțimii au vorbit dl Vasile Țurcan, primarul CTU Ostrița, precum și invitații de onoare – dl Dan Constantin, ministru-consilier la Consulatul General al României la Cernăuți, dl Tiberiu Manolachi, manager public la primăria Dorohoi, doamna Daniela Grosu, consilier al primarului municipiului Dorohoi, Vasile Adascăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”.


Spectacolul a continuat câteva ore bune: recitalurile inedite ale Orchestrelor „Valea Prutului”, conducător artistic Vadim Buțura, „Plaiul Herței”, condusă de maestrul Ilie Crâșmaru, și evoluările deosebite ale dansatorilor horboveni, pregătiți de neobosita doamnă Maria Buzduga. În acest timp cei prezenți au trecut pe la corturi unde au putut fi serviți cu câte o sarmală și un păhărel de vin.


Iar pentru ca impresiile despre ținutul nostru să fie și mai bogate, pentru oaspeți au fost organizate excursii la Punctul de trecere vamală Probotești-Racovăț, Mănăstirea Bănceni, precum și o recepție la primărie.

Text și fotografii de Alexandru PLATONOV

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s