Poetul-martir, Ilie Motrescu, omagiat în Crasna lui natală

Suita de manifestări omagiale dedicate împlinirii a 80 de ani de la nașterea poetului-martir, Ilie Motrescu, a avut loc recent în Crasna lui natală.


Reamintim cititorilor noștri că a debutat acum o lună și ceva la București, prin expoziția și vernisajul ce au avut loc la Muzeul Literaturii Române. A continuat chiar în ziua Sfântului Proroc Ilie, pe stil vechi, la Pătrăuții de Jos.
Începutul lunii lui Gustar a devenit remarcabil pentru Liceul din Crasna, care a găzduit noua expoziție, ce, sperăm, se va transforma în muzeu, dedicată celor 80 de ani ai poetului crăsnean. Expoziția a fost adusă, după închiderea la București, de inițiatorul și moderatorul ei, dl Laurențiu Dragomir, directorul App Protecția Patrimoniului.


La pregătirea și amenajarea camerei muzeu și-au adus contribuția dl Laurențiu Dragomir, conducerea Liceului din Crasna, în special, efortul depus de neostenita secretară a acestei instituții de învățământ, Mariana David, ajutată și susținută de doamna directoare, Larisa Bruja, și alți pedagogi.


La deschiderea oficială au sosit oaspeți de la Consulatul General al României la Cernăuți, în persoana domnului Dan Constantin, Ministru Plenipotențiar, domnii Felicia și Nicolae Toma („Zorile Bucovinei”), Natalia Balan, conducătoarea artistică a Căminului cultural din Pătrăuții de Jos, cu care am fost împreună și la vernisajul de la București, rudele poetului, pedagogi, moderatorul și inițiatorul acestui eveniment, Laurențiu Dragomir, și, bineînțeles, subsemnata.


În relatările lor, fiecare a vorbit despre importanța evenimentului în cauză, despre păstrarea memoriei poetului, care s-a jertfit pe altarul neamului nostru, despre cărțile publicate, despre familia Motrescu, în general. S-a menționat aportul adus de regretații săi frați, vestiții Motrești de la Crasna: profesorii Ștefan, Nicolae și Maria Motrescu, acum trecuți și ei prea devreme în lumea umbrelor. Păcat că din cauza stării sănătății și a vârstei înaintate nu a putut fi prezent la omagierea poetului, cel mai mare frate, și al doilea din cronologia familiei, Constantin (Tatinuț), vestit cojocar din Crasna. Reamintim cititorilor, că în Basarabia se află și fratele cel mai mic, unul dintre cei doi gemeni, Grigore, fost primar și director de școală într-o localitate din Basarabia.


Din partea rudelor poetului au vorbit nepotul poetului, Vasile Popescu, fiul regretatei doamne profesoare Maria Motrescu-Popescu și un strănepot de-al poetului, nepotul dlui Tatinuț Motrescu, Vasile Barbuța, care, de asemenea, a fost cu noi la vernisajul din București. Alți doi strănepoți de ai lui Ilie Motrescu, în frumoase haine naționale, au recitat câteva poezii din volumul „Hora vieții” și au interpretat la vioară și trompetă o suită de melodii. Au mai fost prezenți și alte nepoate și nepoți, strănepoți ai poetului.


Personal, ca autoare a patru cărți despre poet și îngrijitoare de ediție a altor trei cărți de ale poetului, dar și a sutelor de articole ce le-am publicat începând din anul 2000 și până în prezent, despre viața și destinul unuia dintre cei mai de vază poeți din perioada postbelică, m-am oprit foarte pe scurt la aceste publicații. Am menționat faptul că în colaborare cu poeta și traducătoarea ucraineană Maria Gulei din Banila pe Siret, cea care a tradus versurile din volumul de debut „Cântarea Carpaților” în variantă ucraineană, iar eu am publicat cartea respectivă, pentru ca ucrainenii să cunoască ce versuri frumoase ale poetului, pe atunci începător, Ilie Motrescu, au fost scrise și publicate.


După ceremonia omagială am servit bucate gustoase cu specific crăsnean, iar apoi, la invitația nepotului poetului, dlui Vasile Popescu, împreună cu dl Laurențiu Dragomir și doamna Natalia Balan, am făcut o vizită la casa acestuia, Ne-a impresionat casa veche, dar bine îngrijită de mâinile pricepute ale gospodarului, ajutat de soție și cei patru copii ai lor, trei feciori și o fiică, acum toți mari, și toți purtând numele bunicilor, iar cel mai mic – al unchiului Ilie. Dl Vasile Popescu ne-a arătat manuscrisele unchiului său, mai multe fotografii, atât de ale poetului, cât și câteva inedite din anii de demult. Am discutat despre Ilie Motrescu și aici, or, el ne-a adunat și ne-a adus în acea zi la Crasna, din diferite părți: București, Cernăuți, Pătrăuții de Jos, din alte cătune ale celei mai mari localități românești din Nordul Bucovinei.


Sperăm să mai revenim aici, la Crasna. Pentru mine Crasna se asociază cu numele poetului Ilie Motrescu, dar și cu amintirea fraților: Ștefan, George, Nicolae și surorii Maria, pe care i-am cunoscut și care cât au trăit mi-au povestit atâtea lucruri interesante și frumoase despre mult regretatul și iubitul lor frate, poetul crăsnean ce aparține acum lumii întregi – Ilie Motrescu.

Eleonora SCHIPOR

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s