Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită la Buda Mare

Fericitul Augustin spunea că „a avea credinţă înseamnă a crede în ceea ce nu vezi, iar răsplata pentru această credinţă va fi să vezi ceea ce crezi”.


Luna august aduce cu sine una dintre marile sărbători creştine şi cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, Adormirea Maicii Domnului, care se sărbătoreşte (pe stil nou) la 15 august a fiecărui an, după două săptămâni de post, cunoscut în popor ca „Postul Sfintei Marii”.


Toate praznicele de peste an din Biserica ortodoxă cea dreptmăritoare, rânduite spre cinstirea sfinţilor, aduc întotdeauna mare bucurie duhovnicească binecredincioşilor creştini. Pe sfinţi îi cinstim ca pe cei mai buni prieteni ai lui Dumnezeu.


Astăzi nu este praznic de sfinţi. Astăzi Biserica lui Dumnezeu dreptmăritoare prăznuieşte pe Împărăteasa tuturor îngerilor şi a tuturor sfinţilor. Astăzi este praznic împărătesc, pentru că Maica Domnului, Împărăteasa a toată făptura, se mută la cer.


Termenul „adormire” este cel mai vechi care se foloseşte în legătură cu sfârşitul vieţii pe pământ a Maicii Domnului. A mai trecut un secol până când termenul „adormire” a cedat locul altuia, mai expresiv „Ridicare”.
Înălţarea Preacuratei Fecioare Maria de pe pământ la ceruri a devenit pentru noi, creştinii, o sărbătoare însemnată, care se numeşte Sfânta Maria Mare, iar ziua în care s-a născut e sărbătorită ca Sfânta Maria Mică. Preacurata Maica noastră şi pururea Fecioara Maria de la naştere şi până la înălţarea la ceruri a fost tot timpul lângă Fiul ei. Ca mamă a împărtăşit cu El toate bucuriile şi durerile. Despre mutarea Sfintei Fecioare de la cele pământeşti la cele cereşti aflăm din Sfânta Scriptură.


Credincioşii din Ţinutul Herţa au toate posibilităţile să participe direct la Sfânta Liturghie la bisericile cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Movila, Buda Mare (stil nou) şi Ostriţa (stil vechi), unde majoritatea preoţilor sunt invitaţi să se roage împreună cu enoriaşii lor, dând slavă şi cinste lui Dumnezeu şi tuturor sfinţilor Săi.


La Buda Mare, în cadrul serviciului divin, a avut onoarea să fie întâi stătător în slujirea Sfintei Liturghii Protoiereul Ioan Cărăuşu, parohul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Mihoreni, ajutat de corul bisericesc din Crasna, raionul Storojineţ.


Cuvântul de predică l-a rostit Vasile Tuliuliuc, preot-paroh la Biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolai din Godineşti.
După terminarea Sfintei Liturghii preoţii şi enoriaşii au înconjurat biserica cu podoabe, Icoana Adormirii Maicii Domnului, citindu-se fragmente din Sfânta Evanghelie, apoi stropindu-se cu agheasmă biserica şi cei prezenţi.
Preotul-paroh din Buda Mare, Gheorghe Motrescu, a mulţumit tuturor celor prezenţi la Sfânta Liturghie, celor ce ajută în continuare la împodobirea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş. Apoi a mulţumit gospodinelor din sat, care au pregătit bucate alese pentru toţi cei prezenţi la măreţul praznic Împărătesc.


Text şi foto Vasile LUNCAŞU,
s. Mogoşeşti

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s