Vasile Bogrea, omagiatla baștină, în Târnauca

Vineri, 24 septembrie, la Târnauca a avut loc o amplă manifestare, în cadrul căreia a fost marcată împlinirea a 140 de ani de la nașterea marelui lingvist și filosof român, Vasile Bogrea, originar din această localitate. În această zi, Liceul din Târnauca și-a deschis larg ușile în așteptarea oaspeților, simbolic fiind și faptul că recent această instituție școlară, după mai mulți ani de așteptare, a primit numele marelui cărturar. Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire în fața bustului instalat acum 20 de ani în curtea liceului. Preacucernicii părinți Dumitru Balan, paroh al Bisericii din Târnauca, Vasile Molodeanov alături de părintele Teodor Ciurariu de la Dorohoi și părintele Alin Aroșoaie de la Concești s-au rugat pentru odihna sufletelor lui Vasile Bogrea și a regretatului director Iacob Posteucă, trecut subit la cele veșnice chiar în această zi acum trei ani.


Sărbătoarea a continuat în sala de conferințe a liceului, acolo unde elevii acestei instituții educaționale au relatat biografia clasicului lingvisticii naționale, recitând și câteva poezii din creația sa. Despre Vasile Bogrea în fața celor prezenți au vorbit și doamna Emilia Matei, viceprimar al comunei Herța, Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, Minu Pavalachi, șeful Secției de învățământ din cadrul primăriei Herța, și alții. La sfârșit, așa cum se cuvine la creștini, a fost organizat și un parastas.


Vasile Bogrea pe parcursul scurtei sale vieți, atât ca elev, student sau profesor universitar a lăsat doar urme frumoase, iar vorbele marelui Nicolae Iorga că a fost „cel mai învăţat dintre români” nu sunt altceva decât o dovadă în plus că Târnauca a dat o adevărată personalitate neamului românesc. Iar prin organizarea la cel mai înalt nivel a acestui eveniment aniversar, colectivul și elevii Liceului „Vasile Bogrea”, condus de către dl director Ion Cibotaru, au demonstrat încă o dată că marele cărturar nu este uitat la el acasă.

Alexandru PLATONOV

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s