ROMÂNIA APROPIE UCRAINA DE EUROPA

Cu ani în urmă, când Ucraina și-a anunțat opțiunea pentru integrarea în Uniunea Europeană, nici cei mai sceptici cetățeni ucraineni n-au crezut că drumul îi va fi atât de lung și cotit. Părea că gata-gata suntem în brațele Europei, iar unii „visători” vedeau deja prin satele și orașele ucrainene drumuri ca pe palmă, salarii de mii de euro pentru simpli muritori, egalitate și fraternitate între etniile conlocuitoare. N-a fost să fie, mai avem de răbdat, de visat, de așteptat. Dar nu toți, căci unii cu spirit mai avansat sunt deja cu un picior în Europa, beneficiind de avantajele cooperării transfrontaliere, inclusiv organizații de stat, de administrare publică și nonguvernamentale din regiunea Cernăuți – în virtutea frontierei comune cu România, țară cu o experiență de 14 ani în UE. Că România deschide drumul Ucrainei spre integrarea euroatlantică s-a evidențiat îndeosebi în cadrul sărbătoririi Zilei Cooperării Europene în centrele regionale ucrainene, care implementează proiecte transfrontaliere. După ce a poposit la Ujgorod și Ivano-Frankivsk, sărbătoarea cooperării europene, nuanțată de aniversarea unui deceniu, și-a urmat traseul la Cernăuți, desfășurându-se într-o atmosferă amicală, relaxantă. Or, ce a fost mai greu a rămas în urmă, beneficiarii proiectelor adunându-se pentru a-și împărtăși din experiența acumulată, a relata despre rezultate, care s-au dovedit de real folos pentru populația din zona transfrontalieră. Deși ultimii doi ani au fost extrem de dificili din cauza pandemiei, după cum a menționat Cezar Grozavu, șeful Biroului regional (Suceava) de cooperare transfrontalieră (BRCT), în ciuda condițiilor de imobilitate, restricțiilor la trecerea frontierei, Programul Operațional Comun România-Ucraina și-a îndeplinit obiectivele trasate, a răspuns la toate provocările. „Vrem să așternem punți, vrem să creăm încredere”, a spus dl Cezar Grozavu, confirmând că aceasta-i prioritatea colaborării româno-ucrainene în cadrul respectivului proiect. „Construim poduri, nu bariere”, a concluzionat și Adriana Nicula, ofițer de comunicare la BRCT România-Ucraina, care le-a acordat în permanență consultanță și sprijin partenerilor ucraineni, cu unii, cum este Maria Nicorici, primarul or. Noua Suliță, Svetlana Scriculeac din aceeași localitate, colaborând de mai mulți ani.

O permanentă încurajare și susținere pe parcursul implementării proiectelor partenerii au simțit din partea Consulului General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, despre care Adriana Nicula spune că „este interesată de tot ce se întâmplă și se dă peste cap pentru noi”. În cuvântul de răspuns, Excelența Sa și-a exprimat mulțumirea pentru reușita proiectelor, întru folosul oamenilor dragi inimii ei, care doresc să trăiască în familia europeană: „Proiectele transfrontaliere dezvoltă o integrare europeană. România trebuie să fie prezentă aici și să sprijine Ucraina în aspirația europeană, MAE al României, precum și Consulatul General al României la Cernăuți fac tot posibilul pentru a-i deschide calea spre Europa”. Prezentă la manifestare, Marieta Enache, director la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice al României, deși se ocupă cu lucruri foarte serioase, cum este controlul finanțelor, de asemenea s-a regăsit pe o undă sentimentală, vorbind despre „punțile dintre noi” și că de la București se depun eforturi ca fondurile europene să ajungă în acest teritoriu: „Participăm cu tot sufletul la programele de cooperare, ca să asigurăm o viață mai bună pentru cetățenii noștri”. Într-adevăr, aceste proiecte au ca prioritate domeniile de importanță vitală – asistența socială, ocrotirea sănătății, sfera educațională, învățământul ex­cluziv, situațiile de ur­ge­n­ță, siguranța și securitatea cetățenilor din zona de frontieră. În unison cu partenerii români au fost și reprezentanții autorităților din Cernăuți – Myhailo Pavliuk, prim viceguvernator, și Mykola Romanișin, funcționar al ARS, membru al comitetului comun de monitorizare. Ambele părți au exprimat încrederea că această întrunire aniversară nu este ultima, că înainte le așteaptă noi întâlniri în vederea unei fructuoase colaborări. Începând cu anul 2022 va debuta noul program de finanțare 2021-2027, în cadrul căruia structuri de stat, ONG-uri, diverse asociații din România și Ucraina, aflate în zone de frontieră, vor avea posibilitatea să lanseze inițiative în vederea unor noi proiecte orientate la dezvoltarea social-economică, din sfera educației, culturii etc., precum prevede viitorul program european de colaborare pentru 2021-2027: o Europă mai verde, mai culturală, mai de încredere pentru siguranța și securitatea cetățenilor statelor de la frontierele UE.


Deși la întrunire nu s-a vorbit despre românii din acest teritoriu, totuși se simte că, promovând proiectele transfrontaliere, România su­s­­ține perspectiva europeană a Ucrainei și ca o modalitate de a fi mai aproape de conaționalii rămași în afara granițelor. Semnificativă în acest sens este implicarea Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți (director Iurie Levcic), ca partener la diverse proiecte. „Oriunde-ai fi în lumea asta mare/ Că ești român, asta-n veci să nu uiți!/ Oricât s-ar vrea, la frați nu sunt hotare/ Să ne unim, că Doamne, suntem mulți!”. Măcar pentru acest cântec, preluat de la Paul Ananie de micii și mai marii artiști din grupul etnofolcloric „Perla” de la Școala populară de artă și civilizație românească „Ciprian Porumbescu”, merită să laud osârdia lui Iurie Levcic, fondatorul respectivei școli, de a participa la proiecte transfrontaliere. De data aceasta, e vorba despre eforturile depuse la implementarea, în parteneriat cu Școala superioară vocațională nr. 5 din Cernăuți, a proiectului – „Forța de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”. La conferința de totalizare desfășurată la Cen­trul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești au participat partenerii din Botoșani (liderul beneficiar B-Right Media, în persoana autorilor proiectului Ralica și Sergiu Bălășcău, Izabela Cantemir de la Casa Corpului Didactic), iar din Cernăuți – partenerii de la Școala vocațională de arte nr. 5. Împreună au făcut o trecere în revistă a activităților desfășurate și beneficiilor în vederea modernizării metodelor în învățământ, dar mai ales a europenizării mentalității în domeniul respectiv, ceea ce pentru Ucraina este lucrul cel mai important. Pe Iurie Levcic asemenea colaborări îl ajută să-și promoveze tinerele talente crescute în pepiniera Școlii „Ciprian Porumbescu”, să-și facă cunoscuți discipolii departe de hotarele Ucrainei. O însemnătate aparte revine faptului că ucrainenii cunosc pe această cale valorile românești, și, aș vrea să cred, astfel se consolidează buna înțelegere, dar mai cu seamă, respectul față de limba română și istoria noastră comună.

Maria ANDRIEȘ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s