Vești de peste Prut

Hram la Mănăstirea din Boian. Credincioși din întregul ținut au participat la slujba religioasă


La 25 septembrie a.c., Mănăstirea de maici din Boian s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare prin prăznuirea Hramului Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Plângătoare”.
Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Mitropolit Longhin, ctitor al Mănăstirii Înălțarea Domnului din Bănceni. Alături de ierarh la eveniment au participat Arhiepiscopul Eusebie de Șepetivka și Slavutici, Episcopul Siluan de Herța, precum și mulţi preoți și diaconi ai Eparhiei Cernăuților și Bucovinei.


Alături de clerici, la slujbă au asistat o mulțime de credincioși, pelerini din întregul ținut.
La sfârșitul slujbei, ÎPS Longhin a rostit un cuvânt de învățătură, felicitându-i pe mireni cu ocazia sărbătorii Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Plângătoare” și pentru faptul că rămân statornici în credința lor ortodoxă.


Vă aducem la cunoștință faptul că Mănăstirea de maici din Boian a fost înființată în anul 1995 sub tutela bisericii din localitate cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Anume în acest sfânt lăcaș, în seara zilei de 18 decembrie 1993, pe când se slujea utrenia, creștinii aflați la slujbă au fost martorii unei adevărate minuni. Din ochii Maicii Domnului de pe icoana iconostasului a început să izvorască lacrimi. Mitropolitul Onufrie, Arhiepiscopul Cernăuților și Bucovinei de atunci, a verificat faptul și s-a constatat că e o minune Dumnezeiască și icoana a fost canonizată.


Obștea monahală s-a format la scurt timp după această minune.
Inițial, mănăstirea a activat ca schit sub grija spirituală a Mănăstirii Înălțarea Domnului din Bănceni, maicile fiind preocupate de îngrijirea copiilor orfani și de lucrul manual.
Statutul mănăstirii a fost recunoscut prin decretul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 29 decembrie 1999.


La Mahala a avut loc un grav accident rutier soldat cu moartea unei persoane de 44 de ani


Tragedie în regiunea Cernăuți. Un grav accident rutier, soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 44 de ani, s-a produs în noaptea de 27 spre 28 septembrie, pe raza comunei Mahala.


Potrivit Poliției de patrulare din regiunea Cernăuți pietonul a fost lovit de o rutieră „Mercedes” care circula pe șoseaua „Cernăuţi-Mămăliga”. Victima a fost tamponată în timp ce traversa drumul, decedând din cauza leziunilor corporale până la sosirea ajutorului medical.


„Șoferul, în vârstă de 47 de ani, originar din Noua Suliță, aflându-se la volanul rutierei care circula pe șoseaua „Cernăuţi-Mămăliga” a lovit din plin un pieton care traversa drumul. Din cauza leziunilor corporale, pietonul în vârstă de 44 de ani, originar din localitatea Rarancea, a decedat”, se spune în comunicatul Poliției de patrulare.


În urma cercetării s-a constatat că victima a încercat să traverseze strada prin loc neregulamentar. În prezent, corpul neînsuflețit al bărbatului este supus unor expertize medico-legale.


Colaboratorii organelor de drept au deconspirat o sală de jocuri de noroc în Noua Suliță


Colaboratorii organelor de drept din regiunea Cernăuți au depistat în orașul Noua Suliță o sală de jocuri de noroc clandestină, care își desfășura activitatea contrar Legii Ucrainei „Cu privire la reglementarea de stat a activităților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc”, transmite publicația raion.info.


Sursa citată scrie că sala de jocuri era camuflată și dotată cu sisteme performante de securitate, monitorizare video externă și internă și limitare de acces.


Pentru a participa la joc, clienţii trebuiau să fie recomandați de alte persoane de „încredere” ale organizatorilor și printr-un acord prealabil. În timpul percheziției oamenii legii au ridicat 173 de calculatoare și echipamente informatice, routere wireless, camere de supraveghere, etc.
Reprezentanții forțelor de drept vor stabili toate circumstanțele dosarului și persoanele implicate în infracțiune.

Copiii sunt viitorul nostru, cea mai importantă bogăţie pe care o avem


Prin intermediul programului „Decentralizarea garantează rezultate mai bune și mai eficiente” (DOBRE), derulat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), comuna Mămăliga din regiunea Cernăuți a obținut un șir de echipamente pentru terenurile de joacă pentru copii.


Echipamentele includ tobogane, echipamente workout și complexe mici pentru joacă și au fost achiziționate pe mijloacele repartizate pentru implementarea proiectului local „Instalarea terenurilor de joacă pentru copii pe teritoriul comunei Mămăliga”. Încă două complexe asemănătoare vor fi achiziționate de primărie cu bani de la bugetul local. Ele vor fi montate în satele Stălinești și Nesvoia.


Cernăuți: Sportivii nouăsulițeni, medaliați la Cupa „Stepan Kinașciuk” la Judo


Zilele trecute în orașul Cernăuți s-a desfășurat prima ediție a Cupei regionale la Judo, ce poarta numele lui Stepan Kinașciuk – unul dintre cei mai remarcabili sportivi ucraineni, născut în regiunea Cernăuți.


La concurs au participat peste 100 de judocani, fete și băieți născuți în anii 2006/2007/2008/2009, care au reprezentat 19 echipe din regiunile Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Rivne, Hmelnițki, Volyn, Kiev, Lviv, etc.


Printre ei s-au numărat și elevii Școlii de judo din Noua Suliță, însoțiți de antrenorul Iurie Pascari. De menționat că în urma confruntărilor echipa nouăsulițeană a obținut 13 clasări pe podium: 4 medalii de aur, 4 – de argint și 5 – de bronz. Organizatorii au înmânat participanților cupe, diplome și medalii.


Grupaj realizat de Sergiu BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s