Mircea Lutic, revenitla baștină, între cărți

La 18 septembrie s-a împlinit un an  de la trecerea în eternitate a scriitorului, omului de cultură, Mircea Lutic.  Pandemia, condițiile de carantină nu ne-au permis organizarea unor acțiuni de comemorare, însă, totuși, la Iordănești, baștina poetului, s-a luat decizia de a cinsti cum se cuvine amintirea despre renumitul consătean, numind biblioteca școlii locale de gradele I-III în numele lui. 

Ceremonia de inaugurare a avut loc în duminica zilei de 10 octombrie, când la Iordănești a poposit și Cenaclul transfrontalier „Mașina cu poeți”, membru al căruia a fost și regretatul Mircea Lutic.

Luându-se în calcul toate măsurile de precauție, cu un public restrâns, activitatea inițiată și moderată de ziaristul, poetul și iordăneșteanul Nicolae Șapcă a început în sala de festivități a școlii, cu câteva melodii și dansuri oferite de tineri artiști amatori, care, pe lângă vocile frumoase, au demonstrat costumele lor populare autentice. 

Cuvinte de salut pentru oaspeți au rostit domnii Gheorghe Lutic, primarul Comunei Carapciu, Vasile Ioneț, directorul instituției, urmând apoi o excursie prin școală ce a trezit admirația oaspeților, atât stilul modern după recenta inaugurare, cât și Muzeul istorico-etnografic organizat și îngrijit de către dl Vasile Ioneț, unde se păstrează obiecte de o valoare istorică inestimabilă ce vorbesc de trecutul acestei frumoase așezări de pe valea Siretului.

Chiar la ușa bibliotecii unde este deja instalată placa cu portretul lui Mircea Lutic  ni se prezintă o expoziție de tablouri originale ce aparțin celor trei generații de pictori  ai familiei Bojescu:  bunicul Petru, trecut în lumea celor drepți, tatăl Pavel și fiica Vica, elevă.

Ședința Cenaclului „Mașina cu poeți” începe tot cu versurile lui Mircea Lutic în lectura copiilor, moment ce dă tonul dialogului literar-cultural între nordul și sudul Bucovinei: cernăuțenii Vasile Tărâțeanu, Nicolae Șapcă, Gheorghe Ungureanu, Vitalie Zâgrea, Gheorghe Bodnariuc, sucevenii George Sauciuc, Ciprian Bojescu, Paraschiva și Ioan Abutnăriței din Vatra Dornei, la dialog participând și dl Aurel Saviuc, fost  primar,  participant activ la viața culturală, ca și un alt Ciprian Bojescu, șeful Căminului cultural „Ciprian Porumbescu”. Oaspeții au vorbit despre rolul lui Mircea Lutic în cultura nord-bucovineană, dar și despre regretatul Florea Șapcă, fost primar, director de școală și bun român.

A fost o întâlnire de suflet, fără formalități inutile, care a aprins încă o făclie culturală în nordul Bucovinei. Să-i dorim doamnei Ana-Maria Malaicu, șefa Bibliotecii „Mircea Lutic”, s-o mențină mereu aprinsă printr-o activitate culturală fructuoasă. Într-un ceas bun!

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s