Feriți-vă de escroci!

Creșterea semnificativă a infracțiunilor împotriva proprietății, în special a fraudei, rămâne una dintre problemele societății ucrainene moderne. Din cauza credulității lor, oamenii pierd sume mari de bani și economii. Apelurile sau mesajele SMS despre o tragedie închipuită sunt deosebit de populare acum, cel mai adesea prin telefon se anunță faptul că a avut loc un accident de circulație, al cărui vinovat a fost ruda Dumneavoastră și, prin urmare, este necesar să transferați sau să transmiteți bani unei anumite persoane pentru a o salva. Adesea, astfel de apeluri sunt efectuate în numele oamenilor legii, în timpul cărora se propune salvarea rudei apropiate de la „probleme mari” cu transferul ulterior de bani către intermediar într-un anumit loc. Desigur, cel mai adesea victimele unei astfel de fraude sunt persoanele în vârstă, dar se întâmplă să cadă în cursa escrocilor și alte categorii de cetățeni. 

Ce trebuie să faceți atunci când primiți un asemenea apel? În primul rând, nu intrați în panică și sunați persoana care, după cum afirmă infractorii, are probleme, sau persoanele care ar putea cunoaște locul în care se află. În al doilea rând, în cazurile în care răufăcătorii continuă să telefoneze, organizați o întâlnire cu ei și apoi anunțați imediat poliția. În același timp, în nici un caz nu transferați bani nimănui.

Aici trebuie remarcat faptul că evazioniștii pot avea unele informații personale ale Dumneavoastră pentru a-și da cuvintele convingătoare, dar nu trebuie să țineți cont de acest lucru.

De asemenea, în ciuda accentuării constante atât în mass-media locală, cât și în cea națională, că este necesar să fim atenți atunci când efectuăm tranzacții bancare și alte operațiuni de decontare, numărul persoanelor afectate de acțiunile evazioniștilor nu scade.

În continuare, cele mai frecvente scheme de înșelăciune rămân apelurile telefonice de la presupuși angajați ai băncii, în timpul cărora atacatorii prin șiretlicuri află de la cetățenii neatenți  informații confidențiale despre cont și apoi retrag banii sau îi transferă  într-un alt cont deschis sub un nume fictiv.

Aici trebuie menționat faptul că angajații reali ai băncilor nu sună și nu trimit mesaje cu solicitări de indicare a numărului cardului bancar, datei expirării, codului PIN sau codul CVV2 al cardului. De asemenea, angajații băncii nu sună clienții pentru a clarifica orice informații personale.

Pe lângă bancomatoane, terminale cu autoservire și terminale POS, doar sistemul de Internet banking corespunzător poate solicita codul PIN al cardului Dumneavoastră. 

Pentru a primi un transfer pe card pentru vânzarea de bunuri (prin OLX sau Aukro), trebuie să specificați numai numărul cardului. Cerințele cumpărătorului de a denumi alte date (codul CVV2, perioada de valabilitate a cardului, soldul sau tipul cardului) pentru transferul de bani pe cardul Dumneavoastră ar trebui să vă trezească suspiciuni. Prin urmare, în nici un caz nu  dezvăluiți nimănui prin telefon datele de mai sus ce se referă la contul dvs. Dacă o persoană continuă să sune în mod persistent, spuneți-i că vă veți apropia personal de cea mai apropiată sucursală a băncii pentru a rezolva problema. Pe un adevărat angajat al băncii îl va satisface un astfel de răspuns, iar escrocul se va încăpățâna să fie împotrivă. 

Anume respectarea de către Dumneavoastră a regulilor de utilizare a unui cont bancar vă va ajuta să vă protejați de evazioniști, deoarece investigarea unor astfel de infracțiuni este de lungă durată, chiar și atunci când o astfel de infracțiune e descoperită, nu este întotdeauna posibil ca victima să-și obțină banii, deoarece, cel mai adesea, apelanții se află în alte zone îndepărtate, în plus, cetățenii înțeleg că au căzut victime evazioniștilor la doar câteva zile sau chiar la câteva săptămâni după incident, prin urmare, atacatorii au timp să acopere urmele infracțiunii, ceea ce face imposibilă detectarea lor în continuare, – se menționează în comunicatul emis de Procuratura districtuală Cernăuți

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s