Expoziție de icoane pictate pe sticlă la Cernăuți

Zilele trecute, la Centrul de Cultură „Vernisaj” din Cernăuți a fost vernisată expoziția de icoane pictate pe sticlă, întitulată „Din cartea roșie”. În cadrul expoziției, organizate de membrii Clubului „Colecționarul Bucovinei”, au fost prezentate câteva zeci de icoane din Bucovina, țara Huțulilor și Pocuția, realizate în secolul  al XIX-lea  –  anii  30  ai secolului XX.

Obiectele de artă provin din colecții private, fiind expuse publicului cernăuțean de către membrii clubului, Mykola Gaeț și Iuri Misko.

Două noi puncte de trecere a frontierei ar putea fi deschise
la granița cu România

Autoritățile ucrainene ar putea deschide două noi puncte de trecere a frontierei la granița cu România. Despre acest lucru a informat șeful Serviciului Vamal al Ucrainei, Pavlo Reabykin, la solicitarea parlamentarului Maksym Zaremskyi.

Potrivit lui Zaremskyi, în răspunsul primit din partea reprezentanților Serviciului Vamal se arată că în prezent se iau măsuri pentru alocarea unor terenuri de pământ destinate pentru construcția Punctelor de control „Șepit-Izvoarele Sucevei” și „Ruska-Ulma”, situate la frontiera ucraineană-română.

„În cazul în care procesul de alocare a terenurilor va fi finalizat până la sfârșitul anului, cu condiția disponibilității unei finanțări adecvate, proiectul de construcție a punctelor de control ar putea fi finalizat în următorii doi ani”, a adăugat șeful Serviciului Vamal.

Zi de sărbătoare la Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți

La 14 octombrie 2021, zi în care creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit Acoperământul Maicii Domnului, la Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți a avut loc un eveniment cultural prilejuit de inaugurarea a două căsuțe tradiționale țărănești.

Evenimentul a marcat 35 de ani de la înființarea muzeului în aer liber.

Primul exponat de muzeu, provine din zona locuită de huțuli, iar al doilea – din zona de sub munte a ținutului (comuna Pătrăuți).

La manifestare au participat angajații instituției, reprezentanți ai autorităților regionale, reprezentanți ai misiunii diplomatice la Cernăuți în frunte cu doamna Irina-Loredana Stănculescu, ansambluri folclorice și localnici din Putila și comuna Pătrăuți.

Sărbătoarea s-a desfășurat într-o atmosferă de cântec, joc şi voie bună.

Grupaj realizat de
Sergiu BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s