Eroii basarabeni care au luptat în Primul Război Mondial, comemorați la Pol-Vancicăuți

E liniște în codrul verde și în satul meu…

La împlinirea a 103 ani de la încheierea Primului Război Mondial, duminică, 14 noiembrie a.c., lângă Troița de la marginea drumului din Pol-Vancicăuți (Costiceni, regiunea Cernăuți) a fost organizată o acțiune comemorativă întru cinstirea memoriei locuitorilor care au participat la luptele de pe linia frontului, dând dovadă de eroism şi jertfire de sine, fiind mutilați de război ori murind în luptă sau prizonierat, pentru apărarea gliei strămoșești.

Evenimentul comemorativ pentru sufletele celor trecuți la Domnul, în special pentru cei peste 50 de soldați costiceneni, dintre care circa jumătate sunt din Pol-Vancicăuți, a debutat la ora 12.00 cu Slujba Parastasului, oficiată de preotul Aurel Pițul, parohul Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Costiceni.

La eveniment au participat zeci de credincioși din localitate, dar și urmașii celor care s-au jertfit în luptele din Primul Război Mondial, inclusiv subsemnatul acestui articol.

Toți cei prezenți s-au închinat și au sărutat Troița Sfântă înălțată și sfințită în anul 1991 de către fostul paroh Dimitrie Mândrescu, pe locul unei „răstigniri” mai vechi demolate abuziv de autoritățile comuniste.

Potrivit spuselor bătrânilor, anume din preajma acestui simbol sacru pentru orice creștin, și-au luat rămas bun de la cei dragi și au pornit la drum tinerii și bărbații mobilizați din Pol-Vancicăuți. Mulți dintre ei nu au mai reușit să ajungă acasă, pe meleagurile natale. Ei au fost fiii, soții, părinții unor persoane care au rămas plângând în urma lor. Iar noi, generația de astăzi, suntem datori să ne amintim de jertfa eroilor noștri și să-i cinstim cum se cuvine.

În urma cercetărilor documentelor de arhivă au fost identificate numele și prenumele a peste 50 de eroi din Costiceni, Pol-Vancicăuți și Dumeni. Numele unor săteni sunt gravate pe monumentul eroilor din Primul Război din Vancicăuți, ridicat în 1928.

Printre cei decedați se întâlnesc următoarele nume de familie: Amorțitu, Baban, Cocostârc, Clipa, Costân, Cernov, Captari, Cârstea, Cuciuc, Dogolici, Druc, Govornean, Gorea, Guțu, Glib, Hmeli, Ivanov, Nicorici, Muntean, Lupoi, Pascari, Precup, Postolachi, Popovici, Rața, Reus, Rotari, Sârbu, Smochina, Stanciu, Sucevan, Șeremet, Vacaraș, Vataman, Zagrebelinîi și Zamfira.

Jumătate dintre ei au căzut răpuşi de gloanțe pe câmpul de luptă, alții au fost declarați dispăruți sau au murit din cauza bolilor și condițiilor inumane la care au fost supuși în timpul prizonieratului. Cei mai mulți dintre ei au fost încadrați în Regimentul 73 Infanterie Crimeea, Regimentul 146 Infanterie Țarițîn, Regimentul 53 Infanterie Volîn, Regimentul 48 Infanterie Odesa, etc.

Spre exemplu, stră-străbunicul meu, Șeremet Ștefan, fiul lui Gheorghe, soldat în  Regimentul 13 Infanterie Beloziorsk, a fost declarat dispărut pe 18 august 1916, la hotarul dintre actualele regiuni Ternopil și Lviv (Galiția). Nu este exclus faptul că Ștefan moare în timpul desfășurării celei de-a treia etape a Ofensivei lui Brusilov (Operațiunea din luna august a Frontului de Sud-Vest rus).

Mai multe documente, dar și fotografii care ne amintesc mereu despre prețul dureros pe care înaintașii noștri l-au plătit față de acest război pot fi găsite în Muzeul satului Costiceni din incinta Şcolii generale.

Din păcate, în localitate nu exisă vreun monument care să ne amintească despre faptele de sacrificiu cu care s-a scris unul dintre cele mai sângeroase capitole din trecutul nostru. Ele nu trebuie niciodată uitate.

Acțiunea de comemorare a fost organizată de Societatea culturală „Valea Prutului”, în comun cu Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” și s-a desfășurat cu prilejul împlinirii a 103 ani de la semnarea Armistițiului din 11 noiembrie 1918 de la Compiègne (Franța), care a pus capăt Primului Război Mondial. Acțiunile de acest fel sunt menite să păstreze și să readucă în conștiința colectivă jertfa eroilor și evenimentele militare din istoria neamului ce au marcat sute de mii de familii.

Sergiu BARBUȚA, 

președintele Societății culturale „Valea Prutului”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s