Radio Cernăuți –6 ani de la înființare de Ziua Națională a României

De Ziua Națională a României, exact cu șase ani în urmă, la 1 decembrie 2015  pe pagina Agenției BucPress a fost lansat postul de Radio Cernăuți – primul și unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 în limba română.

În acești 6 ani de activitate Radio Cernăuți, care face parte din trustul BucPress, a difuzat în spațiul online doar muzică românească, a realizat emisiuni în direct dedicate situației românilor din Ucraina și de pretutindeni, ediții de știri despre românii din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, investigații jurnalistice, emisiuni pe teme politice, culturale, dedicații muzicale, a încheiat acorduri de colaborare și schimburi de emisiuni cu Societatea Românească de Radiodifuziune, RFI România, a preluat emisiuni în limba română de la Radio Ucraina Internațional, Radio Trinitas, Radio Lumina, Radio Bucovina, Radio Tisa.

Pe parcursul acestor ani, pas cu pas, Radio Cernăuți s-a apropiat de inimile românilor de pretutindeni.

Centrul Media BucPress, asociația jurnaliștilor români din Ucraina, a continuat și în acest an să dezvolte și să modernizeze postul de Radio Cernăuți.

Merită menționat faptul că Radio Cernăuți a fost lansat acum 6 ani de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind preluat ulterior de BucPress și încadrat în rețeaua unicului trust de presă românească din Ucraina.

Alături de celelalte organe de presă ale Centrului Media BucPress (revista de gândire românească „BucPress”, postul BucPress TV, Agenția de știri BucPress), Radio Cernăuți va continua să informeze zilnic românii de pretutindeni despre actualitatea social-politică și culturală a comunității românești din Ucraina, o consolidare a pozițiilor trustului BucPress în spațiul informațional național și internațional fiind o prioritate a echipei noastre.

Zilnic, începând cu orele 12:00 la Radio Cernăuți puteți asculta știrile Radio România Actualități, urmând o emisiune consacrată românilor de pretutindeni de Radio România Internațional.

La 18:00 (de luni până vineri) transmitem știrile RFI România și emisiunea „40 de minute” de Anca Năstase, dedicată evenimentelor socio-politice din România, dar și din întreaga lume.

La ora 24:00 Radio Cernăuți difuzează emisiunile în limba română a postului de Radio Ucraina Internațional, realizate de jurnaliștii de la Cernăuți. În grila Radio Cernăuți sunt emisiuni proprii, tradiționale: „Autografe populare” (ora 9:00), „De la inimă la inimă” (ora 14:00), „Povestea de seară” (ora 20:00), „Melodii de neuitat” (de Mariana Struț) (ora 17:00 și 23:00), „Axa politică” (de Marin Gherman), „Dialoguri cernăuțene”, „Lecturi sonore” „Hituri românești” (ora 11:00), edițiile informative și emisiunile de folclor și dedicații muzicale, realizate în direct de Vitalie Zâgrea.

Printre noutățile postului de Radio Cernăuți se mai numără transmiterea în fiecare duminică în direct a Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Putna – Ierusalimul Neamului Românesc (între orele 9:00 și 12:00) și preluarea unor emisiuni ale postului de Radio Trinitas.

De asemenea, Radio Cernăuți a finalizat cu succes proiectul „Duminici cu poezie” – podcast realizat de jurnalista Mirela Amarie.

Echipa Radio Cernăuți aduce mulțumiri tuturor celor care au fost și sunt alături de noi pe parcursul celor 6 ani de zile. Ne bucurăm de faptul că suntem ascultați în zeci de state ale lumii, suntem recunoscători tuturor ascultătorilor pentru fidelitate și prietenie.

De Ziua Națională a României le spunem tuturor românilor „La mulți ani!”. Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română, sărbătoarea națională să unească toată suflarea românească. La mulți ani România, la mulți ani Radio Cernăuți!

Dr. Marin GHERMAN, 

președinte-fondator și coordonator de proiecte al Centrului Media BucPress din Cernăuți 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s