
Viața omului se călătorește odată cu anii. Pentru acei care s-au ridicat pe picioare în perioada postbelică numai pâine cu miere nu le-a fost copilăria. Cuvintele dlui Vasile Ghiba sunt pline de sinceritate, la cei 95 de ani, pe care îi împlinește la 6 ianuarie, chiar în ajunul Crăciunului, își amintește de toate câte le-a trecut prin viață. A muncit în calitate de primar la Ostrița aproape 23 de ani. În familia domnului Vasile au fost mulți copii – Zamfira, Gheorghe, Ștefan, Ana, Ștefania, Alexandru. Nu le-a fost ușor. La masă se adunau cu bucurie , deși uneori lipseau unele produse alimentare. Acum, când își aduce aminte, se lasă prins în mreaja amintirilor. Nu de aceea că trăiau foarte greu, dar, comparând timpul trecut și cu cel prezent, vede că cei ce trăiesc bine uită de trecut…


După 28 iunie 1940 fericirea declarată așa și n-a urmat. În funcțiune a fost pusă mașina regimului totalitar a lui Stalin. Au început deportările în masă a oamenilor. Apoi a urmat războiul, care a înghițit milioane de vieți nevinovate. În decembrie 1944, la vârsta de numai 17 ani, a fost deportat în înghețurile Nordului cu alți consăteni. S-a întors în satul natal în luna octombrie 1945. Pe atunci în Bucovina bântuia tifosul. Această boală l-a răpit pe tatăl și fratele mai mic. În luna martie 1952, dl Vasile a fost ales primar, erau timpuri grele, fiecare sătean era obligat să dea la stat așa-numitele împrumuturi (carne, lapte, ouă, lână și alte produse). După 16 ani de muncă în calitate de primar, în luna martie 1966 e numit președinte al Asociației de consum Ostrița. În anul 1972 e reales din nou primar, iar din 1980 se află la odihna binemeritată. Astăzi își amintește cu drag de acei oameni cu care a lucrat pe parcursul anilor – Gheorghe Ivaneț, Vasile Chibac, Gheorghe Ghembliuc, Toader Mihaesi, Gheorghe Paladean, Nicolae Popovici. În decembrie 1971 a fost distins cu medalia „Pentru merite în muncă”, mai târziu i s-a conferit distincția „Veteran al muncii”. Domnul Vasile s-a aflat tot timpul alături de oameni, de aceea a fost și a rămas stimat în sat. L-am întrebat, dacă astăzi ar fi ales primar, de la ce ar începe activitatea? Răspunsul a fost ferm: de la disciplină!
La 6 ianuarie, în casa Domniei sale este o sărbătoare deosebită. Cu ocazia celor 95 de ani împliniți vor veni să-l felicite feciorul, nepoții, strănepoții, rudele apropiate. Îi dorim sănătate și ani mulți înainte!
Viorel GHIBA
În imagini: domnul Vasile împreună cu regretata soție Veronica (1958); cu Avram Dubeț; colectivul primăriei (1975).