Ajutoare din Europa ajung în Ținutul Herța 

Deja mai bine de o lună durează războiul în care țara noastră a fost implicată din cauza aspirațiilor imperiale ale unui dictator paranoic, susținut de un popor manipulat de propagandă. D in p rimele z ile a le a cestei urgii, mii de cetățeni ucraineni, în special din zonele de luptă, s-au văzut nevoiţi să-si părăsească locuințele, luând calea refugiului spre Ucraina de Vest sau țările învecinate. De câtă mărinimie și toleranță au dat dovadă românii, polonezii, lituanienii și practic toate celelalte popoare europene! Bineînțeles că excepțional de bine s-au mobilizat și locuitorii din comuna noastră, unde chiar în a doua zi a acestui conflict armat, în incinta Liceului „Gh. Asachi” a fost organizat un centru de plasament a refugiaților cu o capacitate de circa 100 persoane, unde mulți oameni cu suflet mare au adus alimente, îmbrăcăminte, pături și alte lucruri absolut necesare pentru funcționarea acestui centru. Însă, era clar că războiul nu va dura doar o săptămână și că resursele de care dispunem nu vor fi suficiente pentru a face față acestei încercări grele. 

La inițiativa domnului Mihail Tanas, consilier în cadrul Consiliului Raional Cernăuți, am alcătuit o adresare de a fi ajutaţi, în special cu medicamente care erau foarte deficitare la acel moment. Sincer să fiu, nu prea speram ca această încercare să aibă vreun succes deosebit, însă datorită domnului Vitalie Pompaș din București, originar din Satul Mare, comuna Herța, această adresare a ajuns în Germania, de unde doar la câteva zile ni s-a confirmat că vom primi două microbuze cu haine, alimente și ce era cel mai îmbucurător, medicamentele atât de necesare. După cum s-a dovedit în curând, era doar începutul colaborării noastre. Datorită prietenilor din această țară, coordonați de către neobositul Igor Pompaș, am primit deja ajutor umanitar în trei etape. L a c âteva zile despre încercarea noastră de a ne ajuta militarii, refugiații dar și persoanele aflate în situații dificile din comuna noastră s-a aflat și în Italia, acolo unde grație domnului Petru Schin, originar din Movila și voluntarei Alina Dmitrenko și alții, de asemenea au fost organizate mai multe încercări de a aduce ajutoare la Herța. Între timp cu ajutoare au sosit şi prieteni din Franța și România, ceea ce ne-a permis să organizăm la Herța încă un centru umanitar, care funcționează paralel cu cel organizat de Primăria Herța. În fosta incintă a centrului teritorial, aflată în vecinătatea Spitalului orășenesc Herța, a fost organizat un depozit de îmbrăcăminte unde refugiații pot să-și aleagă lucruri de care au nevoie. O bună parte din ajutorul primit a plecat în zone unde situația este mult mai dificilă – Harkiv, Bucea, Cerkasî, Volnovaha ş.a. De asemenea, au fost ajutate și alte centre pentru refugiați din regiunea Cernăuți. Cu medicamente în mare parte au fost asigurate și Spitalul orășenesc Herța, Centrul de ajutor medico-sanitar, precum și Spitalul militar din Cernăuți. 

Sperăm ca acest război să se termine cât mai rapid, iar acești oameni cu inimă mare, care în clipele de grea încercare n-au rămas indiferenţi de soarta cetățenilor Ucrainei, să ne poată vizita, iar noi să le mulțumim pentru ajutorul și bunătatea de care au dat dovadă. 

Alexandru PLATONOV, 

coordonatorul Centrului umanitar Herța 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s