Biografie înscrisă în agricultură 

DATE DIN biografie: nume de familie – Mihai Ilieș; anul nașterii – 1951; starea familială – căsătorit; copii – doi feciori; profesia – mecanizator, adică plugar; locul de muncă – Gospodăria agricolă „Biruința”; vechimea de muncă – 49 de ani; cea mai valoroasă virtute – omenia. 

Când l-am întâlnit pe dl Mihai Ilieș și i-am zis „Să fii sănătos!”, dumnealui a mai adăugat: „Pace și roadă bogată!”. Omenească dorință, scumpă pentru fiecare om de bună credință. A rămas surprins, aflând că vreau să scriu câteva cuvinte despre el și a încercat să mă oprească: 

– Despre ce să povestiți altora? Doar n-am făcut nimic deosebit, am lucrat cum a lucrat toată lumea. Ce-i drept, sunt deja pensionar. 

Așa e, dar anume în această statornicie și constă esențialul. Să te afli la cârma tractorului 30 de ani nu-i lucru ușor și 19 ani a lucrat cu căruța la fermă. Faptul că a afirmat că vechimea de muncă a domniei sale e ceva obișnuit mi-a părut o manifestare a modestiei acestui om, dar, discutând în continuare, mi-am dat seama de sinceritatea vorbelor aprecierilor lui. Spunea un adevăr cu care a trăit toată viața și datorită căruia se simte fericit. 

Era copil mic, când pentru prima dată a văzut cum tractorul ducea brazdă dreaptă, urcând spre deal, și a rămas vrăjit de puterea acestei mașini. Din acea clipă se visa mereu la cârma tractorului. După absolvirea Școlii Medii Horbova, se înscrie la Școala tehnică-profesională din Prosica, raionul Hliboca, care pregătea mecanizatori. A făcut apoi serviciul militar în termen doi ani în Republica Komi. Când a fost lăsat la vatră, s-a întors în Gospodăria agricolă „Biruința” (pe atunci președinte era regretatul Ilie Zamfir). L-am întrebat de unde a venit acea dragoste faţă de pământ. Răspunsul a fost ferm: de la părinți. Tatăl Gheorghe și mama Catinca au lucrat o viață la fermă. Au crescut și au educat 11 copii. O parte au plecat în lumea celor drepți, alții continuă munca de zi cu zi. Împreună cu soția Viorica (a decedat în anul 2020) au crescut și au educat doi feciori, Ion și Mihai, ambii sportivi. Domnul Mihai a fost mereu în vâltoarea vieții alături de alți plugari harnici și destoinici, buni și îndrăzneți din gospodăria agricolă din Horbova, avându-l și în prezent în frunte pe energicul gospodar, Viorel Șvabu. 

– Cred că cei din jur pot judeca mai bine despre cele ce am făcut. Eu sunt, însă, convins de un lucru: întotdeauna am vrut și m-am străduit să-mi fac datoria cât mai bine, ca apoi să pot privi în ochii oamenilor. 

Pe parcursul celor 49 de ani de muncă pe tărâmul agriculturii, a fost în repetate rânduri menționat cu diplome de onoare și cadouri de preț, a fost ales consilier local. N-a fost niciodată indiferent față de problemele consătenilor. 

În prezent domnul Mihai se află la odihna binemeritată. La cei 71 de ani se bucură de patru nepoți. Să-i dea Bunul Dumnezeu sănătate și ani mulți în pace! 

Viorel GHIBA 

În imagini: dl M. Ilieș în armată; printre artiștii amatori; în prezent. 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s